ERECTIESTOORNIS

Mannen die wel eens moeite hebben om een erectie te krijgen, kunnen daardoor ook een soort `examenvrees' ontwikkelen. ,,Ze kunnen zich niet meer overgeven aan seks, komen in een soort toeschouwersrol terecht'', vertelt E. Meuleman, uroloog bij het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Dat vergroot dan weer de kans dat het inderdaad niet lukt.

Eigenlijk speelt dat probleem mee bij iedere man met een erectiestoornis, aldus Meuleman. Een dergelijke psychologische self-fulfilling prophecy is kenmerkend voor alle vormen van prestatieangst, maar bij erectiestoornissen is bovendien sprake van een fysiek proces dat het probleem instandhoudt. ,,Als je angstig wordt, stijgen de adrenalinespiegels in het bloed. En adrenaline is juist een stof die de penis in slappe toestand houdt.''

Faalangst is overigens maar in een klein aantal gevallen de directe oorzaak van erectiestoornissen. Meestal moet de oorzaak worden gezocht in vasculaire aandoeningen, als gevolg van bijvoorbeeld hoge bloeddruk of roken. ,,Als je iets aan die primaire factor doet, verdwijnt op den duur ook die faalangst.''