Ecuador schort rentebetaling op

President Jamil Mahuad van Ecuador heeft gisteren aangekondigd dat zijn land de rentebetaling op buitenlandse leningen met 30 dagen heeft opgeschort. Die tijd is volgens hem nodig om de buitenlandse schulden te herstructureren. Het gaat om een bedrag van 96 miljoen dollar (ruim 200 miljoen gulden) aan rente voor leningen ter grootte van 6 miljard dollar.

Ecuador heeft zijn internationale schuldeisers al een herstructureringsplan voorgelegd, aldus Mahuad in een toespraak op televisie. Het land bevindt zich in de ernstigste economische crisis in 70 jaar, die voornamelijk te wijten is aan de gevolgen van El Niño en de lage olieprijzen.

Bij de buitenlandse schuld gaat het om zogeheten Brady-leningen, genoemd naar de voormalige Amerikaanse minister Nicholas Brady, die in de jaren '80 een hulpplan ontwikkelde voor door financiële crises geteisterde Latijns Amerikaanse landen. (AP)