Dierenactivist moeilijk te grijpen

Dierenactivisten zien het intensiveren van de jacht op hen door justitie als het bewijs van hun succes.

Nederland en België intensiveren de samenwerking bij de jacht op radicale dierenactivisten die aanslagen plegen op McDonald's en andere `abjecte symbolen' van de vleesindustrie.

Sympathisanten van de activisten zien de nauwere justitiële samenwerking niet als een bedreiging, maar veel meer als bewijs van het succes van de gewelddadige acties. ,,Intensivering van de justitiële samenwerking betekent dat de dierenactivisten hun werk goed doen'', zegt Frank, woordvoerder van de ALF-supportersgroep in Amsterdam, het steuncomité van het Animal Liberation Front in Nederland. ,,Het betekent dat de activisten bij hun aanslagen geen bewijzen voor de politie achterlaten. Want deden ze dat wel, dan had justitie al lang verdachten opgepakt en dan was die intensivering van de samenwerking helemaal niet nodig geweest'', aldus Frank.

Frank kan het weten. Hij heeft vroeger zelf de nodige aanslagen gepleegd op Nederlandse vleesverwerkende bedrijven. Hij werd in 1996, samen met zijn bondgenoot Erik, veroordeeld tot een gevangenisstraf – de eerste en tot nog toe enige keer dat dierenactivisten in Nederland voor langere tijd achter de tralies verdwenen.

Frank en Erik hebben onlangs de stichting ALF-Supporters Groep opgericht, naar voorbeeld van het steuncomité in Engeland voor het Animal Liberation Front (ALF). Het ALF is een netwerk van radicale dierenbevrijders, in de jaren zeventig in Engeland ontstaan en sindsdien uitgewaaierd over andere westerse landen waaronder Nederland. Het strijdt tegen bio-industrie, bontproductie en dierproeven.

Het ALF heeft de verantwoordelijkheid van een aantal recente aanslagen op bedrijven in Nederland en België opgeëist. De jongste actie in Nederland dateert van 12 juli, toen activisten een pluimveehouderij in Ermelo in de as legden en daarbij voor miljoenen gulden schade aanrichtten.

De jongste aanslag in België dateert van eerder deze maand, toen McDonald's in Merksem bij Antwerpen volledig afbrandde. De aanslag werd vorig week geclaimd door De Rode Haan, een commandogroep van het Animal Liberation Front (ALF).

Volgens bronnen binnen de Belgische justitie hebben de activisten de afgelopen maanden voor zeker vijfhonderd miljoen Begische frank schade aangericht in Nederland en België. Opsporing van de activisten heeft in België hoge prioriteit. Nationaal Magistraat André Vandooren is belast met de coördinatie van het onderzoek. Hij staat in contact met de landelijke officier terreurbestrijding in Nederland, Van der Molen. Dit contact zal vanaf komende maand geïntensiveerd worden.

Probleem voor de speurders is dat het ALF werkt met autonome, nagenoeg ongrijpbare cellen en dat de activisten niet of nauwelijks sporen achterlaten. ,,De aanslagen werken heel simpel: een fles, wat benzine, en een lucifer – en de zaak staat in de vlam'', aldus een Belgische speurder.

Frank en Erik van de Nederlandse ALF-Supporters Groep helpen aankomende activisten hun acties voor te bereiden. In het kwartaalblad dat ze uitgeven staan handige tips waar de activist zich aan dient te houden wil hij arrestatie voorkomen: opereer met zo min mogelijk mensen tegelijk, praat nooit over je acties, onderneem geen acties in je eigen woonplaats, laat geen vingerafdrukken achter, ga niet terug naar de plek van het misdrijf om te kijken of het gelukt is, en: ,,Succes''.

Collega's van Frank en Erik in Engeland, de bakermat van de radicale dierenbevrijding, zijn dergelijke adviezen duur komen te staan. Ronnie Lee van de Britse ALF supportersgroep heeft jaren in de gevangenis gezeten, onder meer omdat hij met de door hem uitgegeven nieuwsbrief mensen had aangezet tot gewelddadige actie, zo zegt hij zelf.

Volgens Lee onthoudt de Britse ALF supportersgroep zich sindsdien van het aanzetten tot gewelddadige acties en richt ze zich nog uitsluitend op het steunen van dierenactivisten in de gevangenis. (Sinds het ontstaan van ALF hebben er in het Verenigd Koninkrijk tweehonderd à driehonderd activisten gevangenisstraf opgelegd gekregen, aldus Lee.) Elke editie van de Britse nieuwsbrief wordt tegenwoordig nauwkeurig door een advocaat nageplozen op mogelijke strafbare uitspraken. ,,We moeten hier erg voorzichtig zijn. Maar misschien dat de Nederlandse wet meer toestaat.''

    • Geert van Asbeck