De zus

Naam: Lies Kreuger

Leeftijd: 30

Beroep: secretaresse

,,Mijn oudste zus Saskia kan me als geen ander gestresst maken. Dat is al zo, zolang ik me kan herinneren. Toen we nog thuis woonden, zei ze dat ik dom was, stonk en in de weg liep. We zien elkaar zo min mogelijk, maar als het gebeurt negeert ze me, doet ongeïnteresseerd of maakt botte opmerkingen. Laatst nog op mijn verjaardag: we waren uit eten met mijn ouders, Saskia en mijn middelste zus Petra.

Ik was in een blije bui en bestelde een fles champagne. Saskia snauwde: `Doe normaal zeg! Ik hoef die troep niet, doe mij maar een koffie verkeerd.' Dat was nadat ze eerder op de avond geroepen had dat ik zulke stomme schoenen aanhad – `echt Lies'. Op zo'n moment wil ik het liefst naar huis. Dat doe ik dan niet, maar ik voel me wel gekwetst en dat weet ze. Ze weet precies hoe ze me kan raken.

Soms doet Saskia ook bot tegen mijn andere zus Petra, maar die wordt boos en dan bindt ze snel in. Ik zou ook zo moeten reageren, maar dat kan ik niet. Ik ben nu eenmaal meer verlegen en verbaal minder sterk dan Saskia. In feite ben ik het ideale slachtoffer: Ik laat me elke keer weer kwetsen en vecht niet terug.

Ik word gespannen, klap dicht en om het nog erger te maken: ik reageer mijn boosheid soms op iemand anders af. Dan ga ik bijvoorbeeld mijn moeder afsnauwen. Dan haat ik niet alleen mijn zus, maar ook mezelf.

Saskia confronteren met haar gedrag of het uitpraten, heeft geen enkele zin. Ze zou alleen maar van de gelegenheid gebruikmaken om weer op me in te hakken en vindt alles wat ik vind toch `onzin'. Volgende week zie ik haar weer op mijn moeders verjaardag; ik zie er nu al tegen op.''

De namen van de betrokkenen zijn veranderd.