Damrak levert koerswinst weer in

Het Damrak heeft vandaag de jubelstemming die aan het begin van de ochtend was ontstaan, niet kunnen vasthouden. Aanvankelijk klom de AEX-index gestaag met circa 6 punten, maar rond het middaguur noteerde de index nog maar een winst van 0,15 punten op 583,95 punten.

Overal in Europa sloeg een aanvankelijke koerswinst om in verlies, vooral nadat uit de termijnhandel in contracten op de Amerikaanse Standard & Poor's index bleek dat Wall Street vanmiddag vermoedelijk lager zal openen.

De opmars werd in Amsterdam vooral gestuit door dalende aandelen Koninklijke Olie die een forse weging in de toonaangevende index hebben.

Een andere AEX-zwaargewicht, Unilever, wist de index voor een al te grote daling te behoeden. Het voedingsmiddelenconcern noteerde 68,60 euro, een stijging van 1,75 euro. Procentueel was de grootste stijger echter KPN, dat meeliep met de andere telecombedrijven in Europa. Met een plus van bijna 3,5 procent kwam het fonds uit op 43,60.

Randstad en VNU profiteerden nog van de goede halfjaarcijfers die ze woensdag presenteerden. Randstad dikte 55 eurocent aan tot 47,05. Gisteren kreeg de uitzendorganisatie er maar liefst 4,90 euro bij. VNU ging 1 euro omhoog naar 37,00.

De financiële waarden deden het wel aardig, aldus een handelaar. Aegon greep 65 eurocent op 84,60, ING 80 op 54,95 euro. Het nieuws dat ABN Amro voor 2,7 miljard gulden projectontwikkelaar Bouwfonds overneemt bracht de beleggers niet echt in beweging. De bank kreeg er maar 15 eurocent bij op 23,45.

Ook de winstcijfers van de gefuseerde snoepfabrikanten Van Melle en Klene lieten de investeerders koud. Klene bleef op de slotstand van woensdag, 24,50 euro, hangen, Van Melle zakte 20 eurocent naar 55.