Daghandel

In het artikel over daghandel (NRC Handelsblad, 17 augustus) staat dat het nu ook mogelijk wordt om daghandel te bedrijven op de Amerikaanse effectenmarkten vanuit Nederland. Deze uitspraak moet op een misverstand berusten.

Het is al sinds 1 januari 1996 mogelijk om via de VEB Bottom-Line (product van Bank Labouchere) te participeren in daghandel op Wall Street en NASDAQ tegen voor Nederland uiterst concurrerende tarieven. Het medium wat daarbij gebruikt wordt is een voice response systeem (zeg maar een sprekende computer). Sinds 1 mei 1999 is het nu ook mogelijk bij Bank Labouchère (het product Alex) via Internet daghandel te bedrijven. Orders worden hier binnen een minuut uitgevoerd en verwerkt in de portefeuille. Een minimuminleg is overigens geen vereiste.

Als klant van Alex heb ik rechtstreeks toegang tot de beurs en de rol van de bank/broker is beperkt tot een juiste fiattering van de order, de routing naar de beurs en de bewaarneming van de effecten. Met andere woorden, het initiatief van Investin Securities is oude koek voor veel Nederlandse beleggers.

    • Peter Verhaar