Crashen kan niet meer

Het kapsel van plastic en de hoofddeksels waren nog wel te verwisselen. De brandweerman kreeg een fifties haardos van een uit elkaar gesloopte vrouw en de politieman een helm van een Hells Angelsachtige motorrijder. Maar wilde je een brandweerman met blote billengezicht omturnen tot een zwaar bebaarde stoere kerel, dan kon dat niet. En dan hebben we het nog niet eens over de beperkingen die je werden opgelegd omdat jij de crossmotoren en vliegmachines miste die je buurjongen wel had, of de bloemen die het terras van de felgekleurde huizen konden opsieren.

De cd-rom Lego Creator lijkt dan ook dé oplossing voor kinderen met te veel fantasie. Met deze creator kunnen volgens het persbericht 3d-werelden worden gebouwd en de Legofiguren, -voertuigen en -huizen eenvoudig naar eigen smaak worden aangepast. Bovendien is jaloezie voor de buurjongen met de mooiere spullen niet meer nodig: de cd-rom biedt zó veel figuren waarmee je eindeloos lijkt te kunnen combineren.

In eerste instantie maakt de cd-rom dit helemaal waar. De werelden waaruit gekozen kan worden zien er cool uit. Te kiezen valt bijvoorbeeld uit een futuristische wolkenkrabberomgeving, waarbij je het dag, avond of nacht kunt laten zijn. En hierin is het mogelijk van alles te neer te zetten. Zoals motorrijders met vlammen op de helm, boeren met heftrucs en aan elkaar identieke modelhuizen, waardoor het landschap iets eentonigs en daardoor iets griezeligs kils krijgt. Bovendien is het eenvoudig de gladgeschoren brandweerman veel gezichtshaar te geven of hem een ander plastic hemd aan te trekken.

Opmerkelijk is dat de Legofiguurtjes op de cd-rom alleen uit mannen bestaan. De vrouwen blijken spoorloos. Maar dat is nog niet het ergste. Pas echt irritant wordt het spel bij het klikken op de optie `spelen'. `Spelen' blijkt te staan voor het rondrijden in de zelfbedachte wereld en deze te bekijken via camera's die je zelf kunt plaatsen. Niks geen onbeperkte vrijheid in het uitwerken van zelfverzonnen scenario's zoals `we gaan bij elkaar op bezoek en hangen hele kletsverhalen tegen elkaar op'. Rondtoeren is leuk, maar gaat erg snel vervelen. Bovendien blijkt het in mijn gemaakte universum met motormuizen en heftrucbestuurders zo lawaaiierig dat ik de boxen moet uitschakelen. De keiharde sirenes en oorverdovende motoren laten zelfs mijn katten schrikken.

De 3d-Legowereld verschaft je een unheimisch gevoel. Het lijkt Orwells 1984 wel waarin iedereen continu in de gaten werd gehouden. Dat is nog eens wat anders dan de kneuterige buurtjes die we vroeger met onze Legostenen creëerden. Wil ik een motorrijder laten crashen tegen een huis, dan blijkt dat onmogelijk. De motorrijder maakt netjes een bochtje om de woning. Ik kan alleen her en der wat dynamietstaven laten ontploffen.

De fantasie wordt, in tegenstelling tot de fysieke Legowereld en anders dan de cd-rom deed vermoeden, niet erg geprikkeld. Alleen op de bouwsels kunnen de liefhebbers zich uitleven. Met het gevaar dat ze waarschijnlijk al RSI hebben ver vóór hun puberteit.

Lego Creator, geschikt voor Windows 95/98. Prijs ƒ99

    • Lukas Keijser