Code op Internet gekraakt

Wetenschappers van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) te Amsterdam hebben een code van 512 bits weten te kraken die veel gebruikt wordt om commerciële transacties op Internet te beveiligen. Daarmee hebben de onderzoekers aangetoond dat de populaire sleutelgrootte van 512 bits niet meer toereikend is. Dat maakten ze vanochtend tijdens een persconferentie bekend.

Dagelijks worden grote geldstromen beveiligd met sleutels die bestaan uit 512 bits. Volgens Frans Snijders van het CWI bestaan er honderdduizenden van dergelijke sleutels. Het is hun nu gelukt om één van die sleutels te kraken. Daarvoor hebben ongeveer driehonderd werkstations en Pentium-II-pc's ongeveer zeven kalendermaanden parallel staan rekenen. Met de techniek die de Amsterdammers hebben ontwikkeld moet het volgens Snijders binnen enkele jaren mogelijk zijn elke gewenste 512-bitssleutel te decoderen. ,,Je kunt dan in elke boodschap inbreken en de soms gevoelige informatie lezen,'' aldus Snijders. Het gaat dan voornamelijk om transacties via eletronic commerce.

Volgens Snijders zullen de sleutels in de toekomst verlengd moeten worden, naar 768 bits.