Bouwfonds naar ABN Amro voor 2,7 mld gulden

ABN Amro koopt voor 2,7 miljard gulden Bouwfonds Nederlandse Gemeenten (hypotheekverstrekking en projectontwikkeling). Daarmee krijgt de bank een kwart van de particuliere hypotheekmarkt in handen, evenveel als de huidige marktleider Rabobank.

ABN Amro en Bouwfonds hebben hun plannen vanochtend bekendgemaakt.

Naast uitbreiding van de hypotheekactiviteiten verwacht ABN Amro door de overname van Bouwfonds haar positie in het commerciële vastgoed te verbeteren. In die activiteit – het ontwikkelen en financieren van winkels en kantoren – werkten beide al sinds begin 1998 samen. Bij het Bouwfonds, in handen van 479 Nederlandse gemeenten, werken 1.200 mensen. De fusie heeft geen consequenties voor het personeel.

ABN Amro beklemtoonde vanochtend in een toelichting op de overname dat de beide hypotheekportefeuilles strikt gescheiden blijven. ,,De twee merken zullen in de praktijk zelfs concurreren'', aldus bestuurder R. Groenink van de bank.

De acquisitie van Bouwfonds past volgens ABN Amro in de ambitie om een Europese speler te worden. ,,Wij beschikken over een groot Europees kantorennetwerk en met de expertise van Bouwfonds willen we verder de particuliere markt in het buitenland op'', aldus Groenink. ,,Alleen een breed dienstenpakket in Nederland is te smal.''

Om de gemeenten de komende jaren nog betrokken te houden bij het Bouwfonds vindt de overname geleidelijk plaats. Uiterlijk 2004 wil ABN Amro over 100 procent van de aandelen beschikken. Het Bouwfonds realiseerde vorig jaar een winst van 180 miljoen gulden op een omzet van 3,8 miljard. Voor dit jaar rekent het bedrijf op meer dan 200 miljoen gulden winst.

In Nederland is Bouwfonds de grootste zelfstandige projectontwikkelaar op de huizenmarkt. In totaal verkocht het bedrijf vorig jaar bijna 6.000 woningen. In hetzelfde jaar was het Bouwfonds goed voor 5,9 miljard gulden aan verstrekkingen van woninghypotheken, waarmee de portefeuille op ruim 25 miljard gulden kwam. ABN Amro kent, in binnen- en buitenland, een totale hypotheekportefeuille van 90 miljard gulden.

In een reactie stelt Rabobank vast te houden aan het beleid om ,,op eigen kracht'' actief te zijn op de hypotheekmarkt. De bank stelt zelf met een marktaandeel van 25 procent de grootste hypotheekverstrekker te zijn. Volgens Groenink zweven Rabobank, ING en ABN Amro momenteel alle rond de 24 procent marktaandeel. ,,Vergeet niet dat die markt bijzonder beweeglijk is.''

RIJKE MOEDER: pagina 17