BOEKEN

Stress op het werk Herman Siebens. Uitleg over het begrip ethische stress die bij een werknemer kan optreden als de opgelegde werkwijze conflicteert met de eigen waarden en ideeën. Siebens bepleit het nut van een officieel stressbeleid binnen een organisatie. Garant 1996

Stressbestendigheid vereist – feiten en fabels over stress

Prof.dr. J.A.M. Winnubst. Degelijke (literatuur)studie naar onderzoek werkstress. Tevens een analyse van de veranderingen die het laatste decennium optraden in omvang en aard van werkstress. Kluwer Bedrijfswetenschappen 1996

Stress en werk A.P. Buunk en J. Gerrichhauzen. Boek bestemd voor (aanstaande) managers, met bespreking van diverse onderzoeken naar werkstress. Verder onder meer aandacht voor de invloed van werkloosheid op stress en de bestrijding van loopbaanstress. Wolters-Noordhoff (Open Universiteit), 1993.

Waarom krijgen zebra's geen maagzweer – over stress, door stress veroorzaakte aandoeningen en hoe ermee om te gaan

Robert M. Sapolsky. Onderhoudende uitleg van Amerikaanse hoogleraar over de precieze invloed van stress op diverse lichaamsdelen en -functies en op het emotioneel welzijn. Het Spectrum 1995,

Omgaan met stress Joppen, Brand en Schreurs. Boek behorend bij de Teleac-cursus (met ontspannings-cd) is een van de beste op dit gebied. Aangename mix van theorie, praktijkvoorbeelden en oefeningen, met als doel vermindering van (negatieve) stress. Tirion 1992,

Druk, druk, druk... over spanning en stress Carry Petri, Jolanda Bouman. Voor de vermindering van (ongezonde) stress wordt een vierledige aanpak bepleit, waaronder een vleugje RET. Met heldere voorbeelden en oefeningen worden de denkwijze, (lichamelijke) ontspanning, leefstijl en het gedrag van de gespannen lezer onder de loep gelegd en waar nodig bijgestuurd. Thema (uitgeverij Schouten & Nelissen) 1998,

In Balans – leren omgaan met stress Brigitte van Baren. Behalve het bekende verhaal over de oorzaken en uitingsvormen van stress, in dit boek (+ ontspannings-cd) met lichte new age-toonzetting onder meer ademhalingsoefeningen en uitleg over gezonde eetgewoontes. A.W. Bruna 1998,

RET Een veel gebruikte methodiek voor het verminderen van stressklachten is RET (Rationele Effectiviteits Training). Deze gaat ervan uit dat iemands wijze van denken zijn gevoelens en gedrag bepaalt – en daarmee de mate waarin hij stress ervaart.

Drie boeken over RET: Ik kan denken voelen wat ik wil, René Diekstra; RET tegen stress – rationeel omgaan met spanningen, Jan Verhulst; beide boeken: Swets & Zeitlinger 1976 en 1995; Beren op de weg, Spinsels in je hoofd – omgaan met emoties op het werk: de RET IJzermans en Dirkx, Thema 1997.

Stijntje is Overspannen – een praktische gids voor overspannen mensen Rentsje de Gruyter (met tekeningen van Dick Bruna). Hoofdpersoon Stijntje (de volwassen uitvoering van Bruna's Nijntje) vertelt kort maar krachtig over het hoe, wat en waarom van overspannenheid. Geschikt voor wie eenvoudige informatie zoekt en bijvoorbeeld wil weten hoe je overspannenheid herkent, hoe je ermee om kunt gaan en hoe het voelt. Het Spectrum 1996,

Opgejut en uitgeput – ontspannen kroniek van een overspannen WAO'er Anna Bridié. Bundeling van de persoonlijke columns die Bridié onder meer voor de Volkskrant schreef. Anthos 1992.

Stress beheersen Kate Keenan. uit de reeks De Pocket Manager. Handzaam gidsje voor managers: hoe ze stress kunnen herkennen en wat ze ertegen kunnen doen. De auteur is bedrijfspsychologe. Krikke c.s., 1998.