België

Cultuurmarkt

Het succes van de Amsterdamse Uitmarkt inspireerde de Vlamingen vier jaar geleden tot de organisatie van de Cultuurmarkt in Antwerpen. Minder grootschalig dan het evenement in Amsterdam en beperkt tot slechts één dag wordt in Antwerpen het Vlaamse culturele aanbod van het nieuwe seizoen gepresenteerd. Het grote podium staat op de Grote Markt, klassieke muziek is te horen op het fraaie Conscienceplein en de kleinere thaterproducties hebben hun podium op de Groenplaats. De pleinen in de oude binnenstad zijn met elkaar verbonden door een reeks lampenkappen, beschilderd door studenten van Vlaamse kunstacademies. Cultuurmarkt van Vlaanderen op zo 29 aug op diverse locaties in het centrum van Antwerpen.

Inl 00-3232208111.

Theaterfestival

Tien belangwekkende producties van het afgelopen toneelseizoen zijn opnieuw te zien in het theaterfestival van Brussel en Amsterdam. Uit deze selectie worden de drie beste voorstellingen bekroond. Onder de genomineerden uit Nederlandse en Vlaamse gezelschappen bevinden zich Dood Paard (Blaat), Stan/ de Koe (My dinner with André), Zuidelijk Toneel (Romeo en Julia) en acteur Josse de Pauw (Weg). Het theaterfestival is in Brussel te zien in het Lunatheater, de Kaaitheaterstudio's en in de Beursschouwburg, 26 aug-4 sept, kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kaaitheater, Akenkaai 2, Brussel.

Inl 00-3222015858.

Marollen

Brussel is, net als Rome, gebouwd op zeven heuvels. De hellende straten kun je goed zien in de Marollen, de oude Brusselse volkswijk. Hier spreken de bewoners nog het onverstaanbare Brusselse dialect. Hier, in de Hoogstraat, woonde Pieter Breugel de Oude in het huis van zijn schoonmoeder toen de wijk nog een dorp was, omzoomd door akkers en bossen. Hier, op de befaamde rommelmarkt van het Vossenplein zocht de schrijver W.F. Hermans naar tweedehands typemachines. Op zo 29 aug kan met een gids een wandeling door deze bijzondere Brusselse wijk worden gemaakt. Reserveren bij Brukselbinnenstebuiten, tel op vrij 10-13u, 00-3225117883.

En verder

Grote Prijs van België Formule 1 in Spa/Francorchamps op 29 aug. Grote Prijs Eddy Merckx, tijdrit voor beroepsrenners door het centrum van Brussel op 29 aug. Memorial Van Damme, internationale atletiekwedstrijd met o.a. de wereldkampioene op de 100 meter Marion Jones en Haile Gebrselassie, Koning Boudewijnstadion te Brussel (Heizel) op 3 sept; Zandsculptuurfestival op het strand van Zeebrugge met als thema `de bloei en ondergang van het Romeinse Rijk', t/m 13 sept; De zomer van Watou, poëziebelevenis in het Westvlaamse dorp Watou, bij Poperinge a/d Frans-Belgische grens, t/m 5 sept, dag 14-19u.