VS: Irak plaatst luchtdoelgeschut in buurt van huizen

De Verenigde Staten hebben Irak er gisteren van beschuldigd luchtdoelgeschut te plaatsen in de buurt van woningen waarvan de bewoners dan dienen als menselijk schild tegen aanvallen van Amerikaanse en Britse vliegtuigen die in de No fly-zones boven Noord- en Zuid-Irak patrouilleren.

Volgens het Europees Commando van de Amerikaanse strijdkrachten tonen luchtfoto's dat raketinstallaties nog geen 35 meter van woningen in de noordelijke stad Mosul zijn geplaatst. De Amerikanen maken daaruit op dat Bagdad burgers gebruikt om de wapens te beschermen die de Amerikaanse en Britse vliegtuigen onder vuur nemen.

Het Amerikaanse leger liet ook weten dat twee Iraakse burgers van wie Bagdad maandag de dood bij een aanval in Noord-Irak meldde, in feite waren getroffen door onontplofte Iraakse granaten. ,,Saddam Hussein doodt zijn eigen mensen door op ons te schieten'', zei een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht op de Turkse basis Incirlik, vanwaaruit geallieerde vliegtuigen boven het noorden van Irak patrouilleren. ,,Als de artillerie niet ontploft wanneer zij omhoog wordt geschoten, komt zij naar beneden en explodeert zij op de grond.''

De Iraakse regering beschouwt de No fly-zones en de Amerikaans-Britse patrouilles als schending van de Iraakse soevereniteit. Sinds half december, toen de VS en Groot-Brittannië een vierdaags luchtoffensief tegen Irak uitvoerden, probeert Irak bijna dagelijks de patrouillerende vliegtuigen uit de lucht te halen. De Arabische krant Al-Hayat meldt vandaag dat Saddam Hussein zijn luchtverdediging enkele dagen geleden heeft opgeroepen om haar activiteit te intensiveren en zodoende ,,de uitzonderingszones te vernietigen''.

De acties van de Iraakse luchtverdediging leiden altijd meteen tot Amerikaans-Britse tegenaanvallen op de betreffende batterijen. Volgens Bagdad voerden Amerikaanse vliegtuigen ook gisteren weer luchtaanvallen op doelen in Irak uit.

Een Iraaks weekblad schreef gisteren dat sinds half december meer dan 500 Amerikaanse bommen en raketten op Irak zijn terechtgekomen. Het Iraakse parlement heeft de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Genève gevraagd te proberen een eind te maken aan de Amerikaans-Britse aanvallen. (Reuters, AFP, AP)