VN: geen uitstel referendum op Oost-Timor

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vindt dat het referendum over de toekomst van Oost-Timor aanstaande maandag gewoon doorgang moet vinden, ondanks het toenemend geweld in de voormalige Portugese kolonie. In een gisteren uitgegeven verklaring zegt de Veiligheidsraad het recente geweld en intimidaties tegen het VN-personeel in Oost-Timor ,,te betreuren'', maar onderstreept zij ook ,,het belang van het doorgaan van het referendum, zoals gepland''.

Waarnemers zien in de verklaring van de Veiligheidsraad een oproep aan de Indonesische regering om de veiligheidsmaatregelen op Oost-Timor op te schroeven. Volgende week maandag kunnen naar schatting 430.000 geregistreerde kiesgerechtigden zich uitspreken over autonomie. Het referendum werd al twee keer eerder uitgesteld wegens het geweld en logistieke problemen. Militante pro-Indonesische groeperingen zetten de bevolking onder druk om voor het voorstel te stemmen. Een afwijzing zou betekenen dat Oost-Timor zich geheel losmaakt uit het Indonesische staatsverband. De voormalige kolonisator Portugal heeft zich bereid verklaard een onafhankelijk Oost-Timor financieel te ondersteunen.

Vandaag liepen duizenden mensen in de Oost-Timorese hoofdstad Dili mee in een verkiezingsoptocht voor onafhankelijkheid. Ze zwaaiden met de vlag van een onafhankelijk Oost-Timor en ze droegen portretten bij zich van onder andere de in Jakarta onder huisarrest staande onafhankelijkheidsleider José Alexandre `Xanana' Gusmão. Bij een botsing tussen een bus en een auto vielen drie doden en werden drie mensen gewond. De demonstratie voor onafhankelijkheid van vandaag was massaler dan die van gisteren, toen pro-Indonesische groeperingen hun campagnebijeenkomst hielden in Dili.

In Oost-Timor zijn thans meer dan 1.400 waarnemers die de voorbereidingen van het referendum in de gaten houden. VN-functionarissen sluiten niet uit dat maandag in enkele gebieden niet gestemd kan worden wegens het daar heersende geweld. Het hoofd van de VN-missie in Oost-Timor (UNAMET), Ian Martin, zei gisteren dat de milities tegen onafhankelijkheid hun aanvallen hebben verhevigd in de steden Maliana en Suai, in het westen van de provincie, en in Viqueque, in het oosten. ,,De vraag of de stemming daar kan worden gehouden, is heel reëel'', aldus Martin. (AP, AFP, Reuters)