Verzameling Overholland terug in Amsterdam

De collectie van Museum Overholland is terug in Amsterdam. Het Stedelijk Museum opent binnenkort een speciale zaal, het Kabinet Overholland, waarin telkens een deel van de verzameling zal worden getoond. Het eerst aan de beurt zijn 25 tekeningen, aquarellen en gouaches van René Daniëls, als onderdeel van de grote tentoonstelling die het Stedelijk aan deze Nederlandse kunstenaar wijdt. Museum Overholland sloot in 1990, drie jaar na de opening, zijn onderkomen aan het Museumplein voor publiek na een slepend conflict met de gemeente Amsterdam. Het museum, dat naam had gemaakt met een eigenzinnig verwervings- en tentoonstellingsbeleid, zei het niet langer te kunnen aanzien dat de gemeente Amsterdam zoveel `circusachtige manifestaties' toestond op het Museumplein. Een paar jaar geleden deed Overholland zijn gebouw over aan het Van Gogh Museum. De collectie, vooral werken op papier van moderne kunstenaars als Gerhard Richter, Roy Lichtenstein, Arnulf Rainer, Frank Stella, Paul Cézanne, Ellsworth Kelly en Marlene Dumas, was sindsdien bij wisselende musea te gast (Teylers, Kröller-Müller). (ANP)