Top in Kirgizië valt samen met gijzelingsdrama

In de Kirgizische hoofdstad Bisjkek is een top van de leiders van Rusland, China en drie Centraal-Aziatische republieken begonnen. De top vindt plaats terwijl in het zuiden van Kirgizië een bloedig gijzeldrama plaatsvindt.

De presidenten Boris Jeltsin van Rusland, Jiang Zemin van China, Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan, Imomali Rachmonov van Tadzjikistan en Askar Akajev van Kirgizië buigen zich vandaag en morgen op hun vijfde top over regionale vraagstukken, waaronder de veiligheidssituatie, het gevaar van het islamitische fundamentalisme en economische betrekkingen. President Jeltsin kwam gisteren in Bisjkek aan met de mededeling dat hij ,,in een olympische vorm steekt'' en ,,klaar is voor de strijd, vooral tegen de Westerlingen''. Hij ging daar niet verder op in, maar minister van Buitenlandse Zaken Ivanov onderstreepte dat Jeltsin niet uit is op een confrontatie met het Westen.

Als om de actualiteit van de veiligheidssituatie te onderstrepen, vochten gisteren Kirgizische troepen, bijgestaan door speciale eenheden uit Oezbekistan en Tadzjikistan, in de regio Batken, vierhonderd kilometer ten zuiden van Bisjkek, een veldslag uit tegen een groep islamitische fundamentalisten, die diverse dorpen hebben overvallen en zeven mensen, onder wie vier Japanse geologen en een Kirgizische generaal, in gijzeling hebben genomen. Bij de gevechten kwamen gisteren volgens een melding in Bisjkek tussen tien en twintig rebellen om het leven.

Om hoeveel rebellen het gaat is niet duidelijk: sommige bronnen spreken van dertig, andere van honderdvijftig man. De gijzelaars konden kennelijk gisteren niet worden bevrijd; over hun lot is niets bekend. Naar aanleiding van het gijzelingsdrama werd gisteren de Kirgizische minister van Defensie ontslagen. Het gijzeldrama is het tweede in Kirgizië in enkele dagen: vorige week namen Tadzjiekse infiltranten vier Kirgizische dorpsbewoners in gijzeling; ze lieten hen gaan in ruil voor geld. Volgens de Kirgizische autoriteiten gaat het in Batken ook om infiltranten uit Tadzjikistan. In Tadzjikistan is echter gezegd dat het om leden van de Oezbeekse oppositie gaat. (Reuters, AP, AFP)