To Die For

Verwachtingspatronen kunnen de filmkijker aardig dwars zitten. Nee, Gus Van Sant is niet die regisseur van eeuwig onafhankelijke films als Mala Noche en Drugstore Cowboy. Gus Van Sant is inmiddels gewoon doorgebroken in Hollywood (Good Will Hunting) en de tijd moet uitmaken of hij daar – binnen de regie van de grote studio's – zijn status als independent opnieuw kan verwerven.

Toch werd wie in 1996 naar To Die For ging, aangenaam verrast. En dat had weer te maken met Nicole Kidman. Niet langer die gezellige krullenbol uit Days of Thunder, die wat statische actrice die eruit zag alsof ze uit een boek voor aankleedpoppen was geknipt. In To Die For verraste Kidman vriend en vijand door het meest vileine lachje uit de filmgeschiedenis tevoorschijn te toveren, terwijl ze als ambitieuze weervrouw vilten zonnetjes en regenwolkjes van schuurpapier op de weerkaart plakte. In To Die For lijken de lulligste mantelpakjes op haar vermaledijde lichaam gesneden.

,,Any time it rains, or when there's thunder and lightning, or when it snows, I have to jack off'', aldus aanbidder Jimmy (Joaquin Phoenix, broer van de overleden River, die in Van Sants eerdere films een aardig alter ego voor de stem van de regisseur wist te verbeelden). Suzanne Stone, zoals Kidmans personage heet, is de ultieme pin-up der meteorologen, het bij-gebrek-aan-beter sekssymbool van een locale televisiezender. Suzanne Stone zal alles, werkelijk alles doen om nationwide te gaan met haar ijsglimlach – ze zou er wel... nou ja, het is natuurlijk beter dat die sukkel van een echtgenoot (Matt Dillon ongeveer net zo leuk als in There's Something About Mary) de plaat poetst. `To Kill For' had de film beter kunnen heten.

To Die For is een venijnige parodie op de televisiegeneratie, een aardige counterpart van John Waters Serial Mom, waarin de verlokkingen van een medialeven op de spits worden gedreven. Wat dat betreft heeft Kidman wel iets van Kathleen Turner, al is ze geen commediènne pur sang. Maar beide actrices weten aannemelijk te maken dat er onder die strakgelakte haren, die degelijke rokjes en truitjes iets vreselijks op het punt van uitbarsten staat. En dat dat niet hun schuld is.

To Die For (Gus Van Sant, VS, 1995), VRT, 21.25-23.13u.

    • Dana Linssen