`Storm in Tilburgs glas water'

Burgemeester J. Stekelenburg wil er niet meer op reageren. En een van de twee fractievoorzitters, die de oud-vakbondsman begin deze week nog een gebrekkig leiderschap aanwreven, spreekt inmiddels over een ,,ontzettende storm in een glas water''. Johan Stekelenburg, sinds twee jaar burgemeester in Tilburg, kreeg deze week in het Brabants Dagblad ('Geen leiderschap in Tilburg') verwijten van de voorzitters van de coalitiefracties VVD en CDA. Hij zou verzuimen leiding te geven aan het gemeentebestuur. De eenheid binnen het college van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks is daardoor vaak zoek. Dat heeft zijn weerslag op Tilburg. Er gebeurt niet meer zoveel als in de tijd van Stekelenburgs voorganger, de CDA'er G. Brokx.

Ir. B. Stok, VVD-fractievoorzitter, wil wel zeggen dat Stekelenburg ,,veel mooie zinnen formuleert bij bezoeken aan nieuwbouwwijken maar weinig aandacht heeft voor zaken die de VVD aandraagt.'' Maar dan is zijn kritiek zowat op. Het gebrekkig leiderschap? Geen reactie. Zijn twijfel aan de daadkracht van de burgemeester? ,,Daar heb ik geen mening over.'' CDA-fractievoorzitter mr. C. Aarts zegt meteen door de telefoon: ,,Ach, dit is een ontzettende storm in een glas water.'' Zij meldt dat Stekelenburg heel anders is dan haar partijgenoot Brokx. ,,Onder Brokx zijn wij verwend in Tilburg. Dat was een straatvechter. Stekelenburg is niet zo'n vechtjas.'' Waarna ze zich haast te zeggen dat ook Stekelenburg ,,een hele goede burgemeester is die op handen wordt gedragen door de bevolking''.

De woordvoerder van de burgemeester zegt dat de twee fractievoorzitters spijt hebben dat ze ,,iets geroepen hebben'' in de regionale pers. ,,Ze beseffen dat ze het op een andere manier en op een andere plek hadden moeten zeggen. In het Tilburgse college zijn geen toestanden.''