Stork stoot divisie Engineering af

Stork verkoopt zijn verliesgevende ingenieursdivisie aan de Amerikaanse Jacobs Engineering Group. Dat heeft het Naardense industrieconglomeraat gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de jongste halfjaarcijfers. In de eerste helft van 1999 zette het concern 961 miljoen euro (2,1 miljard gulden) om, een toename 5,4 procent.

De divisie Engineering, goed voor een tiende deel van de omzet van Stork, leed in de eerste helft van dit jaar een verlies van 17,6 miljoen gulden. Dat was tweemaal zoveel als een jaar eerder, toen de divisie werd gesaneerd waarbij honderd van de 2700 banen verloren gingen. In 1997 boekten de ingenieurs voor het laatst winst.

Mede door de verliezen van de ingenieurspoot steeg de nettowinst van Stork in de eerste zes maanden van dit jaar bescheiden tot 77 miljoen gulden, een plus van 1,1 procent. Ook in de luchtvaartdivisie (Aerospace: onderdelen en onderhoud) en in de productie van textielmachines liepen de resultaten terug. De terugval bij Aerospace, van 26,4 naar 8,8 miljoen gulden, is het gevolg van ,,hoge investeringen in nieuwe programma's'', aldus Stork. De divisie Textiel deed het minder goed door ,,een minder kleurrijk modebeeld waardoor minder sjablonen werden afgeleverd''.

Alleen de divisie Technische dienstverlening deed het goed. Het resultaat steeg hier van 44 naar 66 miljoen gulden. Het resultaat van de divisie Food Processing (machines voor de voedingsindustrie) bleef gelijk.

Stork verwacht voor heel 1999 ,,een bescheiden verdere stijging van de nettowinst'', doordat de verliezen van de ingenieurspoot in de tweede helft van dit jaar nog zullen meetellen. Het concernbestuur verwacht dat de voorgenomen overname door Jacobs, waarover een principe-akkoord bereikt is, aan het eind van het jaar wordt afgerond. De Amerikaanse onderneming neemt alle activiteiten van Stork Engeneering in Nederland, Duitsland, België en Zuid-Oost Azië over. Jacobs is zelf actief in Noord- en Zuid-Amerika, Groot-Brittannië, Ierland, India en Zuid-Europa.