Speelfilm gaat in première op Internet

Binnenkort zal voor het eerst een film zijn première beleven op Internet. Dat zegt de Amerikaanse filmproducent Metafilmics die eind 1999 begint met de opnamen van The Quantum Project, een veertig minuten durende film die speciaal voor Internet gemaakt wordt.

Pas wanneer de film via dit medium een succes blijkt te zijn, zal hij eventueel in de bioscoop te zien zijn. Al geruime tijd zijn via Internet films te downloaden en op de computer te bekijken. Met een snelle computer en een snelle Internetverbinding duurt het downloaden van een hele speelfilm echter nog een groot deel van de dag en de kwaliteit van de films is vaak schokkerig en ondergeschikt aan het zien van een film op een televisiescherm of in een bioscoop. Filmproducent Metafilmics, die onder meer films als What Dreams May Come met Robin Williams maakte, heeft daarom gekozen voor het maken van een korte film, met een minimum aan special effects. De film, over een natuurkundige die enkele mystieke ervaringen opdoet, wordt gemaakt met een budget van $3 miljoen dollar.

Metafilmics werkt tijdens dit project samen met Sightsound.com, een website die muziek, gratis trailers van films, en films tegen een kleine vergoeding ($2.95 per dag), aanbiedt. De bezoeker van de Sightsound.com-site komt, door op zijn favorieten film te klikken, uit bij een stappenplan dat het downloaden vergemakkelijkt. Het downloaden duurt bij Sightsound.com slechts enkele minuten, waarna de films, tot nu toe vooral B-films en oudere films, met het programma Windows Real Player te zien en te horen zijn. Hoewel soms schokkerig is de kwaliteit van de films zeer goed.

Muzikanten verspreiden al langere tijd hun muziek via Internet. Artiesten als Prince, Public Enemy en The Offspring bieden hun muziek goedkoper of zelfs gratis aan. Daarmee omzeilen ze de platenmaatschappijen en distributiemaatschappijen die anders een flink percentage van de winst zouden krijgen. Bovendien blijven de rechten van de muziek geheel in handen van de artiest.

Ook voor de producenten van films zijn de voordelen van het verspreiden van een film via Internet groot. De film krijgt een groter bereik, er wordt snel reclame voor gemaakt – zo werd de film The Blair Witch Project door de cult-status die het op Internet kreeg een kassucces – en de verspreidingskosten blijven laag. De verspreiding blijft bovendien in handen van de producent.

Filmproducent Metafilmics is niet bang dat het de aanzet heeft gegeven tot het verdwijnen van de bioscoop. Barnet Bain, oprichter van Metafilmics, zegt slechts `een experiment' uit te voeren. Volgens hem staat de technologie van films op Internet nog te zeer in de kinderschoenen om een commerciële bedreiging te vormen.