Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over een aantal leden van een stam uit het Himalaya-gebergte die in de jaren vijftig ontdekten dat ze joods waren en onlangs toestemming kregen om naar Israel te emigreren. Tevens aandacht voor de gezondheidszorg in Turkije. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor de lobby in Rusland om het ruimteschip Mir toch in de ruimte te houden en een vooruitblik op de hulpactie voor Turkije van morgen. Ned.3, 22.29-22.59u.

DOCUMENTAIRES

Snake night. In het eerste uur een portret van de langste gifslang ter wereld, de cobra. De slang is zo giftig dat zijn beet een olifant kan doden. In het tweede uur aandacht voor de anaconda in Venezuela. NGC, 21.00-23.00u.

Eisleute. Vanavond over de ijsimmigranten, Italianen die er in Duitsland een ijszaak op nahouden, en dat al 140 jaar lang. ARD, 23.00-0.30u.

Het derde oog. Het gaat niet goed met de Hopi-indianen. De activiteiten van een Brits mijnbouwbedrijf heeft niet alleen hun thuisland in Arizona gedecimeerd maar ook verdeeldheid gezaaid onder de leden van de stam. Canvas, 23.25-0.15u.

DRAMA

Faust. Herhaling uit 1982 van het Duits toneelstuk van Johann Wolfgang von Goethe. Met o.a. Bernhard Minetti, Peter Fitz, Nina Dittbrener e.a. ZDF, 1.30-3.40u.

SPORT

Champions League. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd PSV-Zimbru Chinisau in de voorronden van de Champions League. Twee weken geleden speelde PSV met 0-0 gelijk tegen de Moldaviërs. De winnaar van de tweekamp plaatst zich voor de Champions League. De verliezer speelt komend seizoen in de UEFA-Cup. Ned.2, 19.50-22.05u.

Net5 sport. Live verslag van de kwalificatiewedstrijd voor de Champions League tussen het Italiaanse Parma en de Schotse voetbalploeg Glasgow Rangers met trainer Dick Advocaat. Net5, 21.25-23.25u.

MUZIEK

Loladamusica. Herhaling van het portret uit 1998 van de Amerikaanse muzikant Mark Linkous van Sparklehouse. Ned.3, 22.56-23.47u.

KUNST

Nachtstudio. Vanavond over wat men weet over het leven en werk van Johann Wolfgang von Goethe. ZDF, 0.30-1.30u.

FILM

Slaughter of the Innocents (James Glickenhaus, 1994, VS). Actiefilm. Whiz-kid-zoontje van FBI-agent Scott Glenn zou volgend slachtoffer kunnen worden van seriemoordenaar te Salt Lake City. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Porky's (Bob Clark, 1982, VS). Platte bioscoophit over Amerikaanse pubers in de jaren vijftig, die milde vreemdelingenhaat paren aan gefrustreerde honger naar seks. Kreeg vele vervolgen. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

. Easy Rider (Dennis Hopper, 1969, VS). Invloedrijke en veelbeschreven road movie-klassieker, met Dennis Hopper en Peter Fonda als gemotoriseerde hippies. Ook met Jack Nicholson. Muziek van The Byrds, The Band, Jimi Hendrix, Steppenwolf. Canvas, 21.20-22.55u.

. To Die for (Gus Van Sant, 1995, VS). Zie Film-vooraf. VRT, 21.25-23.13u.

The Rookie (Clint Eastwood, 1990, VS). Achtervolgingen per auto en blikschade spelen de hoofdrol in slordig opgezette, humorloze actiefilm met Clint Eastwood en Charlie Sheen als politiemannen en Raul Julia als Duitse bendeleider. Veronica, 22.00-0.15u., met reclame.

. State of Dogs / Nohoi oron (Peter Brosens & Dorjchandyn Toermoench, 1998, België/Finland/Denemarken/Mongolië/Nederland). Zie TV-Vooraf. Ned.1, 22.50-0.18u.

. All That Jazz (Bob Fosse, 1979, VS). Fosse zaliger moest in Cannes 1980 de Gouden Palm delen met Kurosawa voor geraffineerd vormgegeven, autobiografische musical. Broadway, drank, vrouwen en carrièredrift beheersen het leven van een choreograaf (Roy Scheider) die op Fosse lijkt en die zelfs zijn eigen dood ensceneert, in een extravagante, narcistische droom. Net5, 23.25-1.30u., met reclame.

The Satan Bug (John Sturges, 1965, VS). Actiethriller naar het boek van Alistair MacLean over een dodelijk virus dat in capsulevorm in handen komt van een krankzinnige miljonair. ARD, 0.50-2.40u., nagesynchroniseerd.

Betsy's Wedding (Alan Alda, 1990, VS). Regisseur-scenarist-ster Alda – voor al uw sympathieke one-liners – organiseert een grootschalig huwelijksfeest in mild satirische komedie. Met Madeline Kahn als moeder en Molly Ringwald als de aanstaande bruid. Morgen, ARD, 10.30-12.00u., tweetalig.

Saint Joan (Otto Preminger, 1957, VS). Grootscheepse, door Graham Greene geschreven adaptatie van Bernard Shaw's toneelklassieker over Jeanne d'Arc werd een kritische en commerciële flop. In hoofdrol zou de toen nog onbekende Jean Seberg de uitstraling hebben van een `onschuldig plattelandsmeisje'. Ook met Richard Widmark, John Gielgud. Morgen, BBC2, 12.05-13.55u., zw.

Greystoke: the Legend of Tarzan, Lord of the Apes (Hugh Hudson, 1984, Engeland). Authentiek ogende maar hinderlijk inconsequente verfilming van Edgar Rice Burroughs' `Tarzan of the Apes' legt de nadruk op Tarzans verblijf in de mensenmaatschappij van de laat 19de-eeuwse Engelse adel. Overtuigende hoofdrol van Christopher Lambert en laatste rol van Ralph Richardson. Morgen, RTL4, 12.30-15.10u., met reclame.

Black Spurs (R.G. Springsteen, 1965, VS). Standaard-western staat vooral te boek als zwanenzang van Linda Darnell, populaire Hollywoodster uit de jaren veertig. Morgen, SBS6, 14.05-15.30u., met reclame.