Scheermesjes beschermen affiches

De extreem-rechtse Nationaal-Democratische Partij Duitsland (NPD) blijkt onder verkiezingsaffiches scheermesjes te verstoppen, zodat degene die ze wil verwijderen de handen open haalt. De Berlijnse politie waarschuwt voor het weghalen van dergelijke plakkaten nadat in de wijk Rheinickendorf een vrouw zich ernstig verwondde toen zij een NPD-affiche van de muur wilde scheuren.

De politie onderzoekt of de scheermesjes inderdaad door de NPD zelf zijn aangebracht. In verband met de komende verkiezingen in vier Oost-Duitse deelstaten – Brandenburg, Berlijn, Thüringen en Saksen – voeren de extreem-rechtse partijen een intensieve campagne om te proberen boven de kiesdrempel van vijf procent uit te komen. Bij de laatste verkiezingen in het Oost-Duitse Saksen-Anhalt behaalde de extreem-rechtse Duitse Volksunie (DVU) 12,9 procent van de stemmen.

Opiniepeilers geven de DVU de meeste kans om de kiesdrempel te halen. Tussen de drie extreem-rechtse partijen (behalve DVU en NPD ook de Republikaner) is een ware afficheoorlog uitgebroken, omdat ze hun kiezers op andere manieren moeilijk bereiken. Verkiezingsbijeenkomsten worden in Brandenburg door linkse actiegroepen verstoord; ook hebben de partijen problemen zalen te huren voor hun campagne.

Derhalve zien zij zich gedwongen de kiezers met affiches en via de brievenbus te benaderen. ,,In Brandenburg worden we geboycot door zeker 25 anti-fascistische groepen'', meent Jorg Wenske, DVU-vertegenwoordiger in deze deelstaat waar volgende week op 5 september verkiezingen worden gehouden. De DVU houdt daarom geen openbare bijeenkomsten meer, maar organiseert besloten Stammtische met kiezers. In het Brandenburgse Lauchhammer gingen afgelopen weekeinde links en extreem-rechts elkaar te lijf, nadat linkse jongeren affiches van de DVU hadden weggehaald. Van de 48.000 affiches die de DVU in Brandenburg heeft opgehangen is de helft vernield.