Rebellen Dagestan trekken zich terug

Zonder man-tot-man gevechten of andere noemenswaardige weerstand op de grond heeft het Russische leger alle dorpen in Dagestan heroverd die eerder waren bezet door moslimrebellen uit het naburige Tsjetsjenië.

,,Het ergste is voorbij'', zei maarschalk Igor Sergejev, de Russische minister van Defensie. Hij sprak van ,,een eindfase in de ruim twee weken oude strijd''. Russische legereenheden, die de hele conflictzone weer onder controle zouden hebben, zijn begonnen aan het ruimen van mijnen en blijven op hun hoede voor hinderlagen.

Ondanks enkele juichende legercommuniqués (,,de laatste bandieten slaan in paniek op de vlucht''), lijkt het erop dat de islamitische opstandelingen hun posities maandag al hebben verlaten op bevel van commandant Sjamil Basajev. Hij heeft laten weten dat hij zijn mannen heeft teruggeroepen ter voorbereiding van een nieuwe, anti-Russische operatie onder de codenaam Imam Gamzet-Bek.

Toch heeft Basajev niet bereikt wat hij begin augustus bij het uitroepen van de onafhankelijkheid in Dagestan had gehoopt: een massale volksopstand tegen de Russische overheersing van deze Kaukasische republiek. Dinsdag aan het einde van de middag wapperde er weer een Russische vlag in het gehucht Tando, dat dagen aaneen door Russische helikopters en straaljagers was bestookt.

De aftocht van de rebellen is een opsteker voor de nieuwe Russische premier, Vladimir Poetin. In strijd met de logica van de krachtsverhoudingen had hij een snel en een volledig herstel van de orde beloofd. Maar in Moskou durft nog praktisch niemand te spreken van een overwinning. ,,Nieuwe provocaties zijn geenszins uitgesloten'', waarschuwt maarschalk Sergejev. ,,De extremisten zijn overgeschakeld op partizanentactieken.''

Naar eigen opgaaf hebben de Russische strijdkrachten in totaal 59 soldaten verloren. Het aantal gewonden staat officieel op 210, en er zouden duizend opstandelingen zijn gedood. De Russische kranten wijzen erop dat de claims van Basajev en de zijnen ruwweg neerkomen op het omgekeerde. Volgens het blad Kommersant hebben de Russische generaals weinig geleerd van hun avonturen in Afghanistan en Tsjetsjenië: ook in Dagestan zouden onnodig veel Russen als kanonnenvlees zijn geofferd. In de Russische pers is de plotselinge aftocht van de islamitische separatisten met achterdocht begroet. Er heerst allesbehalve een juichstemming. Rusland moet zich opmaken voor terroristische aanslagen vanuit Tsjetsjenië, zo luidt de waarschuwing. De krant Vremja drukte een kaart af met drie plaatsen waar de rebellen ,,ongehinderd zouden kunnen toeslaan''.

    • Frank Westerman