Ploegleider Rooks vertrekt bij TVM

Ploegleider Steven Rooks zit volgend seizoen niet meer in de volgwagen van de wielerformatie TVM. Hij wil meer vrije tijd overhouden voor zijn privé-leven en een minder drukke baan zoeken. TVM dreigt verder kopman Jeroen Blijlevens en meesterknecht Steven de Jongh kwijt te raken aan concurrende ploegen. Ook Bart Voskamp en Tristan Hoffman overwegen TVM te verlaten.

Volgens Rooks heeft zijn vertrek niets te maken met de vertroebelde werksfeer bij TVM. De wielerploeg mocht dit seizoen niet deelnemen aan de Tour de France. Volgens de meeste renners had de ploegleiding een startverbod kunnen voorkomen. Manager Cees Priem was op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor en tekende na maandenlange onderhandelingen een contract met Farm Frites. In de tussentijd kreeg TVM, dat vorig jaar verwikkeld raakte in een dopingaffaire, geen startbewijs voor de Tour.

Kopman Blijlevens, gisteren winnaar van de eerste etappe in de Ronde van Nederland, overweegt zijn contract bij TVM open te breken. Twee jaar geleden kreeg hij ook enkele aantrekkelijke aanbiedingen uit het buitenland. Toen koos hij voor de goede sfeer en niet voor het grote geld. Blijlevens heeft nu andere prioriteiten. Hij is teleurgesteld in de ploegleiding van TVM en wil volgend jaar per se deelnemen aan de Tour.

Voor zijn ploeggenoot De Jongh gelden andere motieven. Hij is op zoek naar een nieuwe uitdaging en heeft een gesprek gearrangeerd met manager Jan Raas van Rabobank. Deze ploeg wil De Jongh graag inlijven, maar TVM werkt vooralsnog niet mee. Manager Priem beroept zich op een clausule in het contract van De Jongh. De renner zou een principe-akkoord hebben getekend met TVM. Volgens De Jongh staat er niets op papier.

    • Jaap Bloembergen