Persstemmen

Bush en Coke

New York Times

Bush zou er goed aan doen op te houden met op zijn tenen te lopen rond het issue van drugsgebruik en met het klagen dat hij oneerlijk is behandeld door de pers.

[...] Vorige week woensdag vertelde hij The Dallas Morning News een FBI-onderzoek te hebben afgelegd waaruit blijkt dat hij de afgelopen zeven jaar geen illegale drugs heeft gebruikt. De volgende dag zei hij dat hij een antecedentenonderzoek door het Witte Huis – gebaseerd op regels uit 1989, toen zijn vader president werd – goed zou doorstaan. Zijn woordvoerder legde later uit dat dit betekende dat Bush sinds 1974 geen illegale drugs had gebruikt.

Als Bush nooit illegale drugs heeft gebruikt, moet hij dat zeggen. Als hij dat wel heeft gedaan, moet hij dat bekennen.

[...] Veel leden van zijn generatie hebben in hun jeugd met illegale drugs geëxperimenteerd. Dat zou hen niet hoeven diskwalificeren voor een hoge ambtelijke functie, als zij die gewoonte hebben opgegeven. Bush zou echter genoodzaakt kunnen zijn om zijn eigen drugsgebruik als jongeman in overeenstemming te brengen met de harde wetgeving voor jonge drugsgebruikers die hij omarmt als gouverneur.

In zijn privéleven kan Bush niet van twee walletjes eten. Vrijwillig heeft hij zijn overspel bekend, hetgeen zeker het meest intieme onderwerp is. Het versterkt alleen maar de indruk dat hij iets te verbergen heeft over andere aspecten van zijn leven. Hij kan maar het best eerlijk zijn, en zich door het land de maat laten nemen.

Arlington Morning News

George W. Bush, de koploper voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap, is bekwaam omgegaan met vragen over zijn verleden. Hij heeft dat zo goed gedaan, dat journalisten en zijn tegenstanders er gefrustreerd door zijn geraakt. Maar sommigen van ons juichen zijn wijze van handelen inzake zijn vermeende drugsgebruik toe.

[...] Zijn tegenstanders zijn gehaast en trots naar de microfoon gestapt om te ontkennen dat ze ooit cocaïne hebben gebruikt, het eerste aas tijdens deze visexpeditie. Maar hun ontkenningen roepen de vraag op ,,Wat hebben jullie dan gedaan?'' Als zij zeggen dat dat ons niet aangaat, weten we beter. Zij waren opgelucht om het over cocaïne te hebben, maar mogen ongemakkelijk lijken bij het beantwoorden van vragen over marihuana, overspel, hoerenlopen.

[...] Wat voor drugs en hoeveel en met wie – het zijn details die beter geschikt zijn voor een soap opera dan voor het politieke proces. De kern van de Clinton-impeachment ging niet over een jurk of sigaren; het ging over leugens.