Nieuwe drugslijn Suriname

De Belgische politie is in samenwerking met collega's in Paramaribo gestuit op een drugslijn die van Suriname via de haven van Vlissingen naar België loopt. Het gaat daarbij om de doorvoer van cocaïne.

In opdracht van een onderzoeksrechter uit Hasselt hebben Belgische justitiële autoriteiten vorige maand toestemming gekregen om in Suriname ter plekke onderzoek te verrichten. De Belgen kregen die toestemming na lang aandringen, bevestigt M. Rubens, persmagistraat in Hasselt.

In Paramaribo hebben de Belgen vorige maand het hoofd van de mobiele eenheid, inspecteur van politie Ruben Peiter, ondervraagd. Deze man wordt er door de Belgen van verdacht betrokken te zijn bij de smokkel van cocaïne via hout naar België.

Het onderzoek begon nadat eind 1997 in Hasselt 20 kilo cocaïne uit Suriname was onderschept. De Belgische afnemer van de drugs werd toen al aangehouden.

Op verzoek van de Belgen wordt er nu internationaal om aanhouding van Peiter gevraagd.

Er zijn aanwijzingen dat de Surinamer op dit moment in Nederland is. ,,We hopen dat onze Nederlandse collega's hem snel kunnen vatten'', aldus procureur Rubens.

Uit het onderzoek naar de cocaïnesmokkel komen steeds meer aanwijzingen dat Suriname ervoor heeft gekozen de drugsaanvoer meer via België dan van via Nederland te laten lopen. In het drugsproces tegen de voormalige Surinaamse legerleider Bouterse maakte de Haagse justitie gebruik van een Belgische kroongetuige.

Deze Belg vertelde hoe hij in 1997 door de Surinamer Radj O. werd geïntroduceerd bij Bouterse om te praten over de afname van cocaïne. Justitie heeft aanwijzingen dat deze Radj O. ook betrokken is bij het transport waarvoor Peiter wordt gezocht.

Van politieman Peiter is bekend dat hij nauwe contacten onderhoudt met leden van het Surinaamse militaire apparaat die betrokken zijn bij drugshandel. Hij is getrouwd met de dochter van een Surinaamse groentehandelaar D.

Deze man komt in het dossier van de Haagse justitie over Bouterse al naar voren als belangrijke cocaïnehandelaar.