Laatste ronde in heftige strijd Franse banken

De deelnemers aan de Franse bankenstrijd zijn de laatste ronde ingegaan. Donderdag of vrijdag wordt naar verwachting bekend of Banque Nationale de Paris zijn minderheidsbelang in Société Générale (43 procent volgens BNP) mag behouden. Zo ja, dan is de weg voor BNP vrij om SG in te lijven.

Vandaag zou volgens algemene verwachting het eerste slachtoffer van de felle bankenstrijd zijn aftreden bekend maken: André Lévy-Lang trekt dan de consequenties uit de nederlaag die hij aan het hoofd van de zakenbank Paribas heeft geleden. Hij maakte zich sterk voor een simpele fusie met Société Générale, maar tweederde van de aandeelhouders gaf de voorkeur aan het bod van BNP. Daarmee was het plan voor een bank SG Paribas van de baan.

Toen Société Générale zich 6 augustus Paribas zag ontglippen en BNP van de aandeelhouders SG geen duidelijke meerderheid in Société Générale kreeg, ontstond een patstelling waar de toezichthoudende bankcommissie CECEI deze week een uitspraak over moet doen. Gisteren kregen de bestuursvoorzitters van BNP en SG de kans hun diametraal tegenover elkaar staande standpunten toe te lichten.

Tijdens zijn pleidooi voor een Franse megabank à trois maakte BNP-voorzitter Pébereau bekend dat hij, met hulp van bevriende financiële instellingen over zeker 43 procent van de aandelen SG beschikt.

Na sluiting van de inlevertermijn had BNP slechts 37,15 procent van de aandelen (en 31,8 procent van de stemmen). De kwestie concentreert zich rond de vraag of BNP's belang effectieve machtsovername mogelijk maakt, of een minderheidsbelang blijft dat een normale gang van zaken belemmert, en daarom niet mag worden geëffectueerd.

Dat laatste is de visie van Société Générale-voorzitter Bouton, die liever een alliantie aangaat met een Europese partner.