Korving laat kans van zijn leven liggen

Geen onderdeel bij de wereldkampioenschappen atletiek heeft een verrassender verloop dan de 110 meter horden. Voor het toernooi deed Robin Korving zijn voorspelling voor de eindklassering: 1. Johnson, 2. Crear, 3. Korving. De Nederlander zat er compleet naast, want deze drie atleten zijn er vanavond niet eens bij in de finale. Allen Johnson meldde zich gisteren geblesseerd af, Mark Crear werd na twee valse starts gediskwalificeerd en Korving zelf werd in de halve finales uitgeschakeld. ,,Er gebeuren vaak gekke dingen op een WK'', zei Korving. ,,Alleen hoopte ik dat ze mij bespaard zouden blijven.''

Korving finishte in de halve finales zeer teleurstellend als zevende. Vijf van de zes atleten die gisteravond voor hem eindigden, waren dit seizoen veel langzamer. ,,Ik heb gefaald'', wist Korving. ,,Ik ben altijd hard voor mezelf en daarom geef ik ruiterlijk toe dat ik hier de mist ben ingegaan.'' Hij kon zich wel voor het hoofd slaan. ,,Dit was de kans van mijn leven. Johnson eruit, Crear eruit, wat wil je nog meer? Ik heb een ontiegelijke kans laten liggen. Er komt nooit meer een makkelijker WK.''

Korving, die vorig jaar derde werd bij de Europese kampioenschappen in Boedapest, had zichzelf voor de WK in Sevilla zonder schroom tot medaillekandidaat gebombardeerd. Hij dacht zelfs misschien wel wereldkampioen te kunnen worden. Het overdreven optimisme bleek achteraf een poging zijn onzekerheid te verdrijven. ,,Je moet proberen al het negatieve weg te blokken en het positieve over te houden'', zei hij.

Korving had een sterk seizoen, waarin hij tot drie keer toe zijn Nederlands record verbeterde. Blessures, eerst aan de kuit en daarna aan de enkel, verstoorden in juli de opgaande lijn. Hij was een paar weken uitgeschakeld, sloeg noodgedwongen een paar grote wedstrijden over en had daarna moeite zijn oude vorm terug te vinden. ,,Ik ben nooit meer in mijn ritme gekomen'', concludeerde hij.

In Sevilla liep hij in de eerste twee kwalificatieronden verre van overtuigend, maar Korving bleef hoop houden op betere tijden. Voor de halve finale had hij echter geen lekker gevoel. ,,Ik voelde me niet super-gemotiveerd. Waarom weet ik niet. Mijn lichaam doet zeer, ik ben moe.'' Het was wel een andere vermoeidheid dan anders. ,,Die blessures hebben me genekt, dat is de enige verklaring. Want als ik me niet lekker voel, loop ik normaal toch nog een tijd van minstens 13,30.'' Gisteren kwam hij niet verder dan 13,45. ,,Het halen van de finale had een koekie voor me moeten zijn. Ook als ik moe ben. Ik had zelfs als een trut kunnen lopen.''

Op de vraag of Korving zich wat kon verwijten, bleef het lang stil. Hij vocht tegen zijn tranen. ,,Wat kan ik mezelf kwalijk nemen?'', zei hij ten slotte. ,,Ik heb het geprobeerd. Het is er niet, het was er niet. Lichaam en geest moeten in harmonie zijn. Maar iets deed het niet.'' Dus volgend jaar beter, poogde hij weer wat zonniger te zijn. Dan staan immers de Olympische Spelen in Sydney op het programma. ,,Het is vaker vallen en opstaan met mij. Het is niet de eerste keer dat ik op mijn bek ga.''

Het betekende dat Korving Nederland niet de broodnodige WK-medaille schonk. ,,Nu moet iemand anders het maar doen'', vond de hordeloper zelf. ,,Wie? Chiel.'' Chiel is Chiel Warners. De tienkamper, Europees jeugdkampioen in '97, maakte dit seizoen een grote progressie door. Hij deed het gisteren ook goed op de eerste dag van de WK-tienkamp. Al was hij na het vijfde en laatste onderdeel, de 400 meter, volledig afgepeigerd. Hij stortte na de finishlijn ineen, leek een brancard nodig te hebben, maar strompelde uiteindelijk op eigen kracht het stadion uit.

Warners, die vooral indruk maakte bij het hoogspringen (2,03), stond zesde in het algemeen klassement. Vanmiddag viel hij uit bij het zevende onderdeel, het discuswerpen, wegens een blessure. Het uitvallen van Warners betekent dat Kamiel Maase de best geklasseerde Nederlander in Sevilla is. De 27-jarige microbioloog leverde gisteravond op de 10.000 meter een uitstekende prestatie door achtste te worden. Hij eindigde achter zes Afrikanen en een Portugees (Pinto) als tweede Europeaan. ,,Maar Pinto is bijna een Marokkaan. Dat land ligt bij hem aan de overkant'', lachte Maase na afloop. Hij had tijdens de race veel last van de hitte. ,,Na paar ronden was ik al helemaal doorweekt en kreeg ik brandende voeten. Even was ik bang dat ik de finish niet zou halen.''

Kogelstootster Lieja Koeman strandde vanmorgen in de kwalificaties. Ze kwam niet verder dan 17,45 meter, ruim een meter onder haar persoonlijk record. Sprinter Patrick van Balkom werd in de kwartfinales van de 200 meter uitgeschakeld. Hij eindigde in zijn serie als vijfde.

    • Hans Klippus