Internationale beurzen

LONDEN

De renteverhoging die de Federal Reserve gisteren doorvoerde in de Verenigde Staten was zodanig verwacht, dat die vanmorgen geen enkele rol leek te spelen op de Europese beurzen. In Londen steeg de FTSE-index vanmorgen met een procent tot 6367 punten. Telecom-aandelen, waaronder die van British Telecom, Telewest en Vodafone stegen tegen de drie procent.

FRANKFURT

Ook de DAX-index was hoger, met 1,2 procent, op 5387 punten. De sterkere dollar, die een vol procent opveerde na het rentebesluit in de VS, speelde hier een voorname rol. Net als in Londen was de telecomsector gevraagd, met een koerswinst van ruim vier procent voor Deutsche Telekom.

PARIJS

Franse aandelen lieten een van de sterkste stijgingen zien in Europa. De CAC-index veerde op met 1,5 procent tot 4610 punten. De indicatie van de Fed dat de Amerikaanse rente voorlopig niet verder omhoog gaat, speelde een rol bij de gunstige stemming.

TOKIO

Op de effectenbeurs in Tokio is het Nikkei-gemiddelde vanmorgen gedaald tot ruim onder de grens van 18.000 punten. Het koersgemiddelde sloot met een verlies van 240,25 punten (1,33 procent) op 17.855,16.

De renteverhoging door de Amerikaanse centrale banken had weinig invloed. Beleggers hadden meer oog voor de koersontwikkeling van de yen. De Japanse munteenheid won opnieuw aan waarde tegenover de dollar. Dat is ongunstig voor exporterende bedrijven. Ook de beurs in Hongkong was lager. De Hang Seng-index daalde met 1,13 procent.

Veel beter ging het in Zuid-Korea. Daar sloot de koersindex met een forse winst van 3,3 procent onder invloed van vooruitgang bij het oplossen van de schuldproblemen van het Daewoo-concern. De beurs in Australië eindigde 0,6 procent lager.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York heeft gisteren grillig gereageerd op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale banken, ook al was dat niet verrassend.

Na een scherpe daling van de aandelenkoersen volgde er een even scherp herstel, waarna het Dow Jones-gemiddelde sloot met een klein verlies van 16,46 punten (0,15 procent) op 11.283,30.