Hovers snel weg bij jeugdliefde Océ

Jan Hovers stapt per direct op bij Océ. `Op eigen initiatief' is de spaarzame toelichting van het Venlose bedrijf. Zelfs voor sommigen in de top van Océ kwam Hovers' vertrek vanmorgen als volslagen verrassing.

Zo gaat het nu altijd met oude liefdes. De hernieuwde kennismaking is allerhartelijkst, maar gaande het gesprek valt het meestal tegen. ,,Océ valt voor mij in de categorie jeugdliefdes'', verklaarde Jan Hovers eind 1997 tegenover deze krant. De toenmalige president van Stork had zojuist zijn verrassende overstap naar Océ aangekondigd.

Hovers' vertrek bij Océ, iets meer dan een jaar na zijn aantreden, doet vermoeden dat ook deze liefde van vroeger is tegengevallen.

Hovers' komst naar Océ, als beoogd president, was niet alleen verrassend omdat hij tot 1976 al bijna tien jaar bij de Limburgse kopieermachinefabrikant had gewerkt. Hij is ook de enige bestuursvoorzitter van een AEX-beursfonds die in die functie de overstap maakte naar een andere aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming.

Nauwelijks zestien maanden na zijn benoeming is ook het vertrek `op eigen initiatief' verrassend te noemen. ,,Het personeel vond de mededeling op zijn minst verrassend'', aldus een ingewijde.

De inmiddels voormalige bestuursvoorzitter was er vanmorgen met zijn hond op uit in de omgeving van zijn woonplaats Blaricum en daarom niet bereikbaar voor een toelichting. ,,Het zal wel een lang rondje worden'', liet zijn zoon vanmorgen weten.

Had Hovers een conflict over de strategie met de stevige raad van commissarissen bij Océ? Speelden persoonlijke omstandigheden een rol of is hij de zondebok voor de mindere resultaten?

,,Hovers is in elk geval op een moeilijk moment binnengekomen'', stelt analist Paul van Doorn van zakenbank Kempen vast. ,,Het is veel te kort door de bocht om de schuld bij hem te leggen, maar tot vorig jaar profiteerde Océ door een aantal apparaten van een voorsprong. De concurrentie is nu duidelijk groter, terwijl de markt ook enigszins verzadigd is.'' Ook analist Corneille Couwenberg van ABN Amro vindt het te vroeg voor een oordeel over Hovers' functioneren. Hij wijst erop dat de problemen van Océ met zijn distributie-apparaat in de Verenigde Staten een rol hebben gespeeld bij de verminderde groei dit jaar. Ook de telkens uitgestelde marktintroductie van de digitale kleurencopier van Océ, een belangrijke vernieuwing, speelt het concern parten.

De financiële markten zijn duidelijk in hun oordeel. Sinds Hovers' aantreden in mei 1998 is de koers van Océ met 44 procent gedaald, terwijl de beursindex een stijging van 8 procent liet zien. Onder zijn leiding is Océ bijna 3 miljard gulden minder waard geworden.

Analist Jean-Paul van Bavel van Van Lanschot noemt het vertrek van Hovers ,,erg vreemd''. Van Bavel heeft zich bovenal verbaasd over het feit dat Hovers in zijn korte periode als bestuursvoorzitter niet naar buiten is getreden met een uitgesproken strategisch plan voor de toekomst. Bij Stork, zijn vorige werkgever heeft Hovers volgens Van Bavel een vergelijkbaar gebrek aan daadkracht getoond.

Het vertrek van Hovers lokte vanmorgen op de Amsterdamse beurs nauwelijks een reactie uit. ,,Het is even schrikken'', zegt Van Bavel. ,,Nu maar hopen dat er een figuur als [voormalig bestuursvoorzitter] Pennings aantreedt die diens lijn weer oppakt.''

Hovers wordt opgevolgd door de 45-jarige Rokus van Iperen die al meer dan twintig jaar bij Océ actief is. Van Iperen, sinds 1995 lid van de raad van bestuur, heeft de integratie van de vier jaar geleden overgenomen printerfabriek van Siemens Nixdorf geleid. ,,Océ heeft momenteel niet alleen vacatures in de lagere regionen, maar zeker ook enkele in de top'', stelt een analist.

Het is niet voor het eerst dat Océ onverwachts wordt verlaten door zijn topman. In 1990, na drie jaar voorzitterschap bij Océ, ging Henk Bodt plotseling terug naar Philips, zijn jeugdliefde. Bodt bereikte echter bij het elektronicaconcern nooit de echte top. Toevallig is het management op het Philips-hoofdkantoor in Amsterdam ook nu op zoek naar een kroonprins. Tijd voor Hovers' derde voorzitterschap?

    • Erik van der Walle
    • Michiel van Nieuwstadt