Hague royeert twee pro-euro conservatieven

De leider van de Britse Conservatieven, William Hague, heeft twee oud-parlementariërs, Sir Julian Critchley en Tim Rathbone, geroyeerd. De twee, die tijdens de Europese verkiezingen in juni voor Britse deelname aan de euro pleitten, zijn naar verwachting de eersten van een reeks Tories die geroyeerd worden omdat ze in juni een door twee ex-Tories opgerichte pro-euro-partij hadden gesteund. Hague's manoeuvre lijkt bedoeld om een opstand van euro-gezinde Tories de kop in te drukken vóór het jaarlijkse congres van de partij, dat in oktober in Blackpool wordt gehouden. Vorig jaar kon Hague een splitsing in de partij over `Europa' ternauwernood voorkomen. Oud-premier Margaret Thatcher heeft eerder deze maand gezegd dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie misschien moet verlaten. Zij bezoekt het congres dit jaar opnieuw, wat wordt uitgelegd als een steunbetuiging aan Hague, die zijn oordeel over Europa dit voorjaar onder druk van de rechterflank aanmerkelijk heeft verhard.