GAZPACHO

De beroemde koude soep uit Spanje is eigenlijk noodgedwongen ontstaan bij de Spaanse schapen- en geitenhoeders in Zuid-Spanje. Deze mensen moesten in de zomer hoog de bergen in om hun kuddes te laten grazen. Het voedsel van deze herders bestond dan ook uit producten die niet zo snel konden bederven. Paprika, uien, komkommer, knoflook, brood, tomaten, etc. Deze ingrediënten hebben geleid tot de gazpacho. Zoals met de meeste Spaanse recepten het geval is, bestaan er over de gazpacho vele recepturen die allemaal pretenderen het originele recept te zijn.

Het volgende recept bestaat uit de meest gangbare ingrediënten en zal u een goede indruk geven van de algemene gazpacho. Het is verder niet moeilijk om met tussentijds proeven de soep meer naar uw persoonlijke voorkeur te maken.

Snijd de groentes in stukjes die groot genoeg zijn om in de blender te kunnen. Komkommer en tomaat kunnen met schil en al in de blender. Alleen wel het puntje van de komkommer af snijden waar het steeltje zit (bitter). Haal alleen de zaden uit de paprika's. Week het brood in wat water en voeg dit ook toe. Voeg nu olijfolie, zout, naar smaak, azijn, knoflook en water toe. Zet de blender aan en wacht tot het een mooie egale vloeistof is geworden. Nu kunt u proeven of er nog wat zout bij kan. Wilt u hem wat dikker hebben dan kunt u nog wat brood toevoegen. Wilt u hem wat dunner dan kan dat met wat extra tomaat of water helpen. De meest smaakvolle temperatuur om de soep te eten is kamertemperatuur alhoewel er in Spanje tijdens de zomer zelfs mensen zijn die er ijs in gooien. Zoals met zo vele gerechten gaat ook gazpacho beter smaken als u hem een nachtje laat staan. Met wat lekker stokbrood is dit een luchtig tussendoortje. Eet smakelijk.

    • Miguel Sanmartin