Fout met tellen doden in Turkije

Turkije heeft vandaag onder verwijzing naar een administratieve fout het dodencijfer van de aardbeving van vorige week dinsdag in het westen van het land drastisch naar beneden bijgesteld.

Nadat het belangrijkste crisiscentrum gisteren 17.997 doden had gemeld, deelde het vandaag mee dat in feite 12.514 doden zijn geteld. Het aantal gewonden is van 42.442 tot 27.176 teruggebracht.

Volgens de autoriteiten zijn met name veel minder doden geteld in de stad Izmit dan gisteren werd meegedeeld. Overigens gaat men ervan uit dat er onder het puin van verwoeste gebouwen nog duizenden doden liggen.

Het crisiscentrum heeft inmiddels opdracht gegeven om de talrijke ingestorte gebouwen met de grond gelijk te maken en op te ruimen. Het besluit hiertoe vormt een nieuwe fase in de hulpoperaties na een week van zoek- en reddingsoperaties. ,,De pijnlijkste opdracht'', kopte de krant Hurriyet. Veel overlevenden hopen immers nog altijd de resten van hun verwanten uit het puin te kunnen halen om te begraven.

En sommige reddingsploegen weigeren ook de zoektocht naar eventuele overlevenden op te geven. ,,We weigeren weg te gaan tot we zeker weten dat iedereen hier dood is'', aldus een lid van een reddingsploeg uit Bulgarije in de zwaar getroffen stad Yalova. In Cinarcik, aan de Zee van Marmara, probeerden Bulgaarse, Turkse en Duitse redders vier kinderen uit het puin te halen terwijl militairen hen maanden op te schieten omdat ze aan het werk wilden.

De Turkse media lanceerden een nationale campagne om geld in te zamelen voor de wederopbouw, onder het motto: `Ook u kunt een steentje bijdragen'. Aangenomen wordt dat een aanzienlijk deel van de circa 200.000 daklozen, die in parken en tentenkampen verblijven, niet tegen aardbevingen is verzekerd. Een functionaris schatte het aantal verzekerden op niet meer dan 5 per 1.000. De regering heeft het parlement gisteren een voorstel voorgelegd om eigenaars van onroerend goed, auto's en mobiele telefoons eenmalig te belasten om de wederopbouw te helpen betalen.

Vertegenwoordigers van het ministerie van Woningbouw zijn begonnen de schade in kaart te brengen. In Yalova werden gisteren woningen verzegeld die nog min of meer intact ogen maar niettemin gevaarlijk worden geacht. ,,De winter kan moeilijk worden'', zo zei een plaatselijke ambtenaar. ,,Een heleboel gebouwen hier zien er bewoonbaar uit maar zijn onbewoonbaar. Huisvesting is nu een enorm probleem.'' (Reuters, AP, AFP)