ERIC BOEREN 4TET

Cornettist Eric Boeren heeft zijn bewondering voor de Amerikaanse saxofonist Ornette Coleman nooit onder stoelen of banken gestoken. Zijn elfkoppige band Go Dutch With Ornette en het kwartet Boeren! richtte hij zelfs speciaal op om de muziek van de uitvinder van `harmolodics' en naamgever van de `free jazz' uit te dragen naar een breder publiek. Met de laatst genoemde groep, die ondertussen is omgedoopt tot het iets minder plastisch klinkende Eric Boeren 4tet, maakte Boeren begin dit jaar de cd Joy of a Toy, waarop zes Coleman-nummers gecombineerd worden met zes eigen composities en één balade van George en Ira Gershwin.

Ondanks Boerens obsessie voor Colemans muziek blijft zijn kwartet niet steken in blinde kopieerzucht. Integendeel. De vertolking van klassiekers als Peace, Joy of a Toy en Free klinkt eigentijds en eigen. Dit is ongetwijfeld het resultaat van de jarenlange bestudering van het materiaal waar de bandleider gewag van maakt op de cd-hoes.

Boerens inzicht in de essentie van Colemans muziek blijkt ook uit zijn eigen werk. Dat klinkt namelijk als Coleman maar is onmiskenbaar Boeren. Boerens doorwrochte structuren en de losjes met elkaar verweven solo's, die zo typerend zijn voor Colemans composities, sluiten zeer goed aan op elkaar maar fuseren niet tot een homogeen geheel.

De verbindende factor tussen Boeren en zijn idool is dan ook niet zozeer gelegen in de keuze van de noten als in de geest waarin ze gespeeld worden.

Eric Boeren 4tet: Joy of a Toy (BV Haast, CD9907)

    • Edo Dijksterhuis