Economische groei Turkije daalt tot nul

De aardbeving in Turkije heeft ook zware gevolgen voor de economie van het land. De economische groei komt dit jaar op nagenoeg nul uit, de staatsbegroting zal forse gaten kennen en de rente stijgt.

Dat stelt Turkije-expert Richard Price van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in een interview met het Duitse persbureau DPA. Hij verwacht dat het bruto binnenlands product (bbp) mogelijk daalt met 1,5 tot 2 procent. Vóór de aardbeving raamde de Oeso de groei van het Turkse bbp nog op 1,5 procent.

Volgens Price is bij eerdere aardbevingen in onder meer Mexico en Japan (Kobe) gebleken dat de negatieve economische gevolgen van korte duur kunnen zijn. ,,We sluiten een groei van het bbp tot 5 procent volgend jaar niet uit'', aldus de Brit.

Price houdt wel een slag om de arm. De aardbeving had juist plaats in een economisch belangrijk gebied van Turkije, zo benadrukt hij. ,,Kobe in Japan droeg maar voor 5 procent bij in het bbp van dat land. Bij de getroffen Turkse regio gaat het om 35 procent.'' Price zegt op grond van eerste inventarisaties te weten dat de schade aan het industrieel complex mogelijk relatief beperkt is. Het Internationaal Monetair Fonds stuurt binnenkort een team van experts naar Turkije voor overleg over de besteding van een noodlening van 330 miljoen dollar. Dat heeft een woordvoerster van het fonds gisteren meegedeeld. Het gaat om een stand by-krediet voor mogelijke steun voor de Turkse betalingsbalans als aan de voorwaarden van het IMF wordt voldaan.

Landen die bij het fonds zijn aangesloten hebben gewoonlijk recht op noodhulp tot een kwart van hun IMF-quota, die in feite bestaan uit het totaal van hun bijdragen. Turkije, dat zich in 1947 aansloot bij het fonds, heeft een quotum van circa 1,31 miljard dollar.

De Turkse Bulent Ecevit zei vorige week dat het IMF zijn land 325 miljoen dollar zou geven, als steun voor de zeven provincies die door de aardbeving zijn getroffen. De president van de Wereldbank, James Wolfensohn, kondigde vorige week aan 120 miljoen dollar te reserveren voor nieuwe leningen aan Turkije. (DPA, Reuters)