Damrak veert op na rentestijging VS

De Amsterdamse effectenbeurs is vanochtend zeer voortvarend van start gegaan. De belangrijkste graadmeter AEX schoot met 10,10 punten omhoog naar 582,72. Niet alleen Amsterdam had een enthousiaste start. Ook andere Europese effectenbeurzen waren flink hoger, hoewel Amsterdam de sterkste stijging liet zien.

Belkeggers vaten de `neutrale' positie die de Amerikaanse Federal Reserve zegt in te nemen op als aanwijziging dat er, na de renteverhoging van gisteren met een kwart procentpunt, voorlopig geen nieuwe rentestap in de VS volgt. Ook de stijgende dollar, die een procent hoger was op 1,0443 dollar per euro, deed wonderen voor de beurskoersen.

Koplopers op de Amsterdamse beurs waren de technologiefondsen Philips en ASML. Philips kon een winst van 3,85 euro bijschrijven op 99,45. Het concern heeft ook een groot aandeel in ASML, een bedrijf dat machines voor de chipindustrie maakt. Dat fonds noteerde een plus van 2,40 euro op 59,20.

Océ moest boeten voor het vertrek van topman Hovers. Het aandeel deelde niet in de euforie, en stond onveranderd op 19,95.

De twee uitersten op de Midcap-markt waren uitzendbureaus. Randstad blonk uit door goede halfjaarcijfers en was koploper. Het fonds noteerde een plus van 4,50 euro op 46 euro. Concurrent Vedior bungelde onderaan met een verlies van 2,5 procent op 16,90 euro. Het bedrijf maakte gisteren een winstgroei van 5 procent bekend. Veel beleggers lieten het fonds toen al los. Vandaag volgde nog een aantal dat voorbeeld.

VNU, dat vanmorgen halfjaarcijfers presenteerde die volgens verwachting waren, steeg even snel als de effectenbeurs zelf, met 1,75 procent op 34,95 euro.