Damrak veert op na hogere rente VS

De Federal Reserve Board, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft zijn voornaamste rentetarief voor de geldmarkt verhoogd met een kwartprocentpunt. Deze zogenoemde federal fund rate ging van 5 procent naar 5,25 procent. Ook het, minder belangrijke, disconto werd verhoogd van 4,5 procent naar 4,75 procent.

Dit heeft de `Fed' gisteravond bekendgemaakt. Met de maatregel, die volgt op een renteverhoging met een kwartprocentpunt in juni, is tweederde van de serie renteverlagingen van vorig najaar teruggenomen. Destijds werd de rente in drie stappen met in totaal driekwart procentpunt verlaagd om de paniek op de financiële markten te bezweren die het gevolg was de crisis in Rusland en het dreigende bankroet van het beleggingsfonds LCTM.

Hoewel de aandelenkoersen in New York aanvankelijk daalden na de bekendmaking, sloot Wall Street uiteindelijk na een grillig koersverloop op een minimaal verlies van 0,15 procent. Ook in Azië en vanmorgen in Europa reageerden de beurzen lauw tot positief op de hogere Amerikaanse rente, die door de meeste beleggers al was ingecalculeerd. In Amsterdam steeg de AEX-index met 1,8 procent tot 582,72 punten rond het middaguur. De dollarkoers, die met een procent steeg na het rentebesluit in de VS, speelde een voorname rol bij de gunstige Europese beursreacties.

In een verklaring liet de Amerikaanse centrale bank weten dat de maatregel het risico dat de inflatie, nu 2,1 procent, verder stijgt `beduidend zou beperken'. Volgens de Fed rechtvaardigt de genormaliseerde situatie op de financiële markten het deels terugdraaien van de renteverlagingen van vorig jaar, `die nu niet langer te verenigen zijn met duurzame, non-inflatoire economische groei'.

De centrale bank liet weten na het besluit van gisteren voorlopig een `neutrale' positie in te nemen bij het bepalen van het rentebeleid. Volgens een steekproef van het persbureau Reuters gaan van de 28 ondervraagde analisten er 25 van uit dat er dit jaar geen renteverhoging meer volgt.

Op de Amerikaanse obligatiemarkt werd gunstig gereageerd op het vooruitzicht van een neutrale monetaire politiek in de VS. Of de `Fed' het daadwerkelijk zal houden bij deze renteverhoging zal afhangen van nieuwe gegevens die tussen nu en oktober worden gepubliceerd over de arbeidsmarkt, de loonontwikkeling en de binnenlandse bestedingen in de Verenigde Staten.

Het rentebesluit galmde gisteren wel door in de Amerikaanse politiek. De regering-Clinton steunde zoals gebruikelijk de beslissing van de centrale bank.

Steve Forbes, in de race voor de nominatie als Republikeinse kandidaat bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar, noemde de hogere rente een `blunder' die de economie grote schade zal toebrengen en vergeleek de kwetsbaarheid van de Amerikaanse economie met die van de onzinkbaar geachte Titanic. George Bush jr., een van de meest kansrijke Republikeinse kandidaten, liet weten zich niet uit te laten over de besluiten van de politiek onafhankelijke Fed.