Crisis bij blad van hogeschool

Het is nog maar de vraag of volgende week bij het begin van het studiejaar het blad Havana van de Hogeschool van Amsterdam zal verschijnen. De hoofdredacteur is na een conflict met het bestuur op non-actief gesteld. Redacteur B. Geels: ,,We zijn woedend over dat besluit. Wij hebben groot vertrouwen in onze hoofdredacteur. Zonder hem willen we eigenlijk geen blad maken.''

Volgens de redactie is de aanleiding van het conflict een profiel van collegevoorzitter W. Korteweg, dat kort voor de zomervakantie verscheen. ,,Een redacteur van Havana had om een interview met Korteweg gevraagd omdat uit een enquête was gebleken dat een groot deel van het personeel het bestuur niet goed vond functioneren'', zegt Geels. ,,Toen hij een interview weigerde, besloten we een profiel te schrijven.''

Korteweg overwoog de publicatie van het profiel tegen te houden. Maar na overleg met de redactieraad werd het artikel geplaatst. Kort daarna werd hoofdredacteur W. Crezee op non-actief gesteld.

Korteweg had er moeite mee dat er geen hoor en wederhoor was toegepast, zegt een woordvoerder van de hogeschool. Ze ontkent dat het profiel de reden was van het op non-actief stellen van de hoofdredacteur. Volgens haar is daar ,,een traject van meningsverschillen met de hoofdredacteur'' aan vooraf gegaan. Ze wil niet ingaan op de aard van de meningsverschillen.

Geels vindt niet dat de redactie Korteweg vooraf over het profiel had moeten inlichten. ,,Korteweg wil bepalen wat wij schrijven. Maar onze aantrekkelijkheid ligt juist in het feit dat we een onafhankelijk blad zijn. Dat ligt ook vast in het redactiestatuut.'' Hoe het nu verder moet, weet Geels ook niet. Het bestuur heeft inmiddels een communicatieadviseur aangetrokken als ad-interim. De redactie weigert met hem samen te werken. Geels: ,,Het is geen journalist. We willen geen bedrijfsblaadje maken.''