BP moet activiteiten in Alaska afstoten

BP Amoco moet een deel van zijn activiteiten in de North Slope-olievelden in Alaska verkopen aan een rivaal om de concurrentie te waarborgen. Dat heeft de gouverneur van de Noord-Amerikaanse staat, Tony Knowles, gezegd. BP Amoco nam in april de Amerikaanse Atlantic Richtfield Company (Arco) over voor omgerekend 54 miljard gulden. Daarmee werd het concern in één klap de grootste onafhankelijke olieproducent ter wereld. De nieuwe combinatie heeft 70 procent van de North Slope-olieproductie in handen en 72 procent van de trans-Alaska oliepijpleiding. Volgens Knowles leidt de aankoop tot een ,,onaanvaardbare monopolistische controle van Alaska's grondstoffen''. De acquisitie moet goedgekeurd worden door de Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten. Brussel kondigde in juni aan een diepgaand onderzoek in te stellen naar de voorgenomen aankoop. (AP)