Benefietduel Ajax aardbeving Turkije

Ajax heeft zich bereid getoond op korte termijn een benefietwedstrijd te spelen in de Amsterdam Arena, waarvan de opbrengst bestemd is voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. De Amsterdamse amateurclub Türkiyemspor zoekt vandaag met het Ajax-bestuur naar een geschikte datum waarop een elftal, bestaande uit in Nederland spelende Turkse profvoetballers, tegen Ajax zal uitkomen. De vorig seizoen bij AZ opgestapte Willem van Hanegem zal optreden als coach van de Turkse ploeg.

Türkiyemspor-voorzitter Nedim Imac hoopt tenminste 10.000 toeschouwers naar de Arena te krijgen voor de benefietwedstrijd. ,,Al zouden we maar een bedrag van 200.000 gulden naar Turkije kunnen sturen, dan hebben we tenminste iets gedaan'', zei Imac. Ook bij zijn club heeft de ramp in Turkije diepe sporen nagelaten. Een speler uit de B-selectie van Türkiyemspor verloor vijf familieleden bij de aardbeving. ,,En we vrezen nog meer van dergelijke verhalen te horen, want veel leden zijn nog niet teruggekeerd uit Turkije'', vertelde Imac.

De ploeg die uitkomt in de tweede klasse van de zondag-KNVB is bovendien nog actief in de voorronde van de KNVB-beker. Gisteravond speelden de amateurs van Türkiyemspor verrassend met 2-2 gelijk tegen de profs van Dordrecht'90. Daardoor eindigden de Amsterdammers in poule 13 met vijf punten uit drie duels gelijk met de amateurs van Excelsior Maassluis en de club uit de eerste divisie.

Excelsior (7-2) heeft het beste doelsaldo en plaatst zich daarmee voor de volgende ronde. Dordrecht'90 (7-5) en Türkiyemspor (5-3) spelen volgende week een beslissingswedstrijd op neutraal terrein. ,,Eerlijk gezegd zaten we niet te wachten op die wedstrijd'', zei Imac. ,,Momenteel heeft de organisatie van de benefietwedstrijd al onze aandacht.''