Belgisch hormoonvee in Zeeland

Belgische veehandelaren omzeilen via Nederland de strenge Belgische controle op het gebruik van hormoonpreparaten bij het mesten van runderen. Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard. In Zuid-Nederland, met name in Zeeuws-Vlaanderen, zou rundvlees slechts zeer beperkt worden onderzocht op hormonen.

Wekelijks zouden handelaren in heel België enkele honderden zogenaamde dikbilrunderen opkopen en naar Nederland brengen. Daar worden ze in drie maanden tijd met behulp van hormoonpreparaten afgemest, waarbij hun gewicht toeneemt van gemiddeld 600 tot 800 kilo. Vervolgens komt het rundvlees met Nederlandse exportcertificaten terug op de Belgische markt. Het wordt daar als hormonenvrij rundvlees verkocht. Het zou om bijzonder mals vlees gaan, omdat runderen die hormoonpreparaten toegediend krijgen veel water drinken.

Volgens De Standaard wordt rundvlees in Nederland alleen gecontroleerd op de aanwezigheid van clenbuterol. Bij het afmesten van de runderen in Nederland zouden daarom oestrogenen als beta-estradiol, androgenen als methyltestoteron of corticoïden als dexamethasone worden gebruikt.

Het Nederlandse ministerie van Landbouw stelt in een reactie dat in Nederland dezelfde, Europese, regels gelden voor controle op de toediening van hormonen als in België. De Europese Commissie ziet erop toe dat lidstaten die controle ook uitvoeren. Het productschap voor vee, vlees en eieren noemt het ,,zeer onwaarschijnlijk'' dat Nederland hiermee nalatig is.

In België wordt al jarenlang de zogenaamde hormonenmafia met beperkt succes bestreden. In 1995 werd dierenarts Karel van Noppen, inspecteur van het Instituut voor Veterinaire Keuring, vermoord. Andere inspecteurs van dezelfde dienst, belast met controle op hormonen, zijn met de dood bedreigd. Ook een Gentse onderzoeksrechter en rijkswachters die de hormonenhandel onderzochten hebben dreigbrieven gekregen. Hoewel er verschillende veroordelingen wegens hormonenhandel zijn geweest bestaat de indruk dat de bestrijding tekortschiet.