Ambitieus plan Fujitsu en Siemens computerproductie

Het nieuwe Nederlandse computerbedrijf Fujitsu Siemens Computers moet de grootste computerproducent van Europa worden. De moederbedrijven van de nieuwe joint venture, het Duitse conglomeraat Siemens en het Japanse computerbedrijf Fujitsu maakten gisteren in Frankfurt hun ambitieuze plannen bekend om dat doel te bereiken.

De samenwerking tussen Siemens en Fujitsu werd begin mei bekendgemaakt. Het hoofdkantoor van de joint venture komt in Nederland. De moederbedrijven participeren elk voor 50 procent in het nieuwe computerconcern. De financiële details van de fusie wilden de partijen gisteren nog niet bekendmaken.

,,Fujitsu Siemens Computers wordt een Nederlands bedrijf'', zei bestuursvoorzitter R. Lamprecht van de computer- en telecomdivisie van Siemens gisteren. Nederland ligt geografisch tussen het Europese hoofdkantoor van Fujitsu in Londen en Siemens in München en is volgens Lamprecht bovendien belastingtechnisch aantrekkelijk. Daarom krijgt Fujitsu Siemens Computers een klein hoofdkantoor in de buurt van Schiphol. De operationele leiding blijft in Duitsland en Londen. W. Hofman, directeur van Fujitsu Europa en R. Hoog, directeur van Siemens' computerdivisie gaan het nieuwe bedrijf leiden.

Fujitsu Siemens Computers zal zich concentreren op de Europese markt. De joint venture is daar nu met een omzet van 6,3 miljard euro (bijna 14 miljard gulden) qua volume de een na grootste speler. Uitgaande van ambitieuze groeicijfers van 40 procent in het aantal verkochte computers en 25 procent in omzet wil het marktleider Compaq binnen twee jaar van de troon stoten. Fujitsu Siemens Computers zal daarvoor grote investeringen doen om de afzet in met name Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland te vergroten.

Het bedrijf is niet van plan om via acquisities omzet te kopen maar wil zelf groeien. De mobiele computers en platte beeldschermen waar Fujitsu patent op heeft zijn daarbij van groot belang. ,,In Japan is meer dan de helft van de verkochte personal computers een laptop, in Europa is dat nog geen 10 procent. Daar ligt dus een enorme markt open'', aldus Hofman. Siemens maakt vooral grote computers voor het bedrijfsleven. Met de PC's van Fujitsu erbij heeft de nieuwe onderneming een compleet productenaanbod, van de kleinste palmtop tot de grootste mainframes. Fujitsu Siemens Computers verwacht in 2000 een omzet te genereren van 7,6 miljard euro. De bedrijven hebben samen ongeveer 9.600 werknemers verspreid over 25 landen.