Advocaten: rechtshulp onder laag btw-tarief

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt dat ook advocatenkosten onder het lage btw-tarief moeten gaan vallen, nu dat lijkt te gaan gelden voor fietsen- en schoenmakers. De landelijk deken van de Orde, mr. P.J.M. von Schmidt auf Altenstadt, wil dat aan de orde stellen bij de minister van Financiën. ,,Ik zie wel een gaatje.''

Nederland heeft van de Europese Commissie eerder toestemming gekregen om voor de periode van drie jaar de btw op consumentvriendelijke en bewerkelijke dienstverlening te verlagen van 17,5 tot 6 procent. Door de belastingmeevaller heeft de overheid nu ook het geld om dat te doen. Het ministerie van Financiën is bezig om uit zoeken welke dienstverlening in aanmerking komt voor het lage btw-tarief, dat nu bijvoorbeeld geldt voor brood en boeken.

,,Bij het ministerie van Justitie bestaat redelijk begrip voor onze wens, maar het ministerie van Financiën heeft zich tot dusverre verzet, omdat het van Brussel niet zou mogen. Toch ga ik nu proberen mee te lopen'', zegt Von Schmidt auf Altenstadt. Een woordvoerster van Financiën meldde vanmorgen dat talloze beroepsgroepen zich verdringen voor het lage btw-tarief: ,,We hebben hier post gehad van allerlei verenigingen, van de pianostemmers tot de hondenuitlaters.''

De btw-verlaging is bedoeld om de werkgelegenheid en als nuttig beschouwde dienstverlening te stimuleren. Bij het vaststellen van de sectoren die in aanmerking komen kijkt de overheid naar diensten die rechtstreeks aan de particulier worden geleverd, die arbeidsintensief zijn, nu vaak nog zwart worden verricht en die een flinke impuls zouden krijgen van een belastingverlaging. Behalve fietsen- en schoenmakers kan bijvoorbeeld ook worden gedacht aan schoonmakers en kappers.

De orde van advocaten vindt dat de rechtsbijstand aan die criteria voldoet. ,,Een verlaging van het btw-tarief voor rechtsbijstand is zonder enige twijfel werkgelegenheidsbevorderend'', aldus de deken.

Ook in principiële zin vindt hij dat rechtsbijstand onder het lage tarief zou dienen te vallen. ,,Als je die hulp als fundamenteel recht in de Grondwet formuleert moet je niet een tolheffer aan het hek zetten. Het is merkwaardig om op die manier de toegang tot het recht te bemoeilijken.''

De Orde vindt dat rechtsbijstand eigenlijk onder het nultarief zou moeten vallen, net als bij onderwijs en gezondheidszorg, maar vindt 6 procent ook mooi. Von Schmidt auf Altenstadt wijst erop dat de particuliere rechtszoekende nu beduidend wordt achtergesteld bij het bedrijfsleven. ,,Als een particulier tegen een bedrijf procedeert, kan hij de btw niet aftrekken, het bedrijf wel.''