Winnende foto over de Slag bij Arnhem blijkt vervalsing

Afgelopen zaterdag prijkte hij als winnaar in de categorie leger/marine op de pagina's van NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Trouw, Rotterdams Dagblad, Het Parool, de Dordtenaar en Rijn en Gouwe. Nu blijkt dat de inzending van W. Vrolijk voor het Fotoboek van de eeuw, die de Britse luchtlandingen bij Arnhem in 1944 moeten voorstellen, een vervalsing is. Jan Buijse, directeur van het Legermuseum in Delft, zag het aan de bogen van de brug op de achtergrond. ,,Die leek verdacht veel op de Moerdijkbrug, maar dan meer dan twee keer zo lang.'' Een korte speurtocht in de archieven bracht duidelijkheid. Een foto die in mei 1940 bij Moerdijk is genomen, laat dezelfde groep parachutisten, geen Britten, maar Duitse Fallschirmjäger zien. De brug op de achtergrond is er later ingemonteerd.

Het fotoboek van de eeuw is een initiatief van het advertentiebedrijf van PCM-uitgevers. Lezers van PCM-kranten, waaronder ook NRC Handelsblad, kunnen historische kiekjes uit het eigen familie-album opsturen naar een redactie die hieruit iedere week tien winnaars kiest. Uit deze foto's worden een boek en een tentoonstelling samengesteld. De winnaar van de `foto van de week' krijgt een Nikon camera ter waarde van 500 gulden thuis gestuurd.

Dick Keeven, adjunt-directeur van het advertentiebedrijf, zegt nog niet voor honderd procent zeker te weten dat de winnnende inzending van afgelopen zaterdag een vervalsing is. ,,We zijn dat nu aan het uitzoeken. Maar als blijkt dat de foto inderdaad is gemonteerd, dan zullen we deze foto als winnaar terugtrekken. De bedoeling van de actie is dat alleen origineel gemaakte foto's meedoen.''

Het Legermuseum, dat de inzendingen voor de categorie leger/marine sponsort, heeft het druk met het antwoorden van vragen, vertelt Buijse. ,,Omdat ons logo onder de advertentie stond, denkt iedereen dat wij verantwoordelijk zijn. Zo worden we ook gebeld voor een foto van `Mariniers in opleiding, Den Heder 1939'. Dat zijn namelijk geen mariniers, maar gewoon matrozen.''