Toneelstuk over notoire kunstvernieler

Theatergroep Toetssteen komt met een toneelstuk over kunstvernieler G.J. van B., getiteld Afraid of Red, Yellow and Blue. Van B. sneed in 1986 Barnett Newmans Who's afraid of Red, Yellow and Blue III, dat in het Amsterdamse Stedelijk Museum hangt, kapot met een stanleymes. Twee jaar geleden deed hij hetzelfde met Newmans Cathedra. Uit een pamflet dat Van B. na de laatste aanslag schreef, bleek dat zijn daden, behalve tegen de abstracte kunst, ook tegen de joods-orthodoxe achtergrond van Newman gericht waren.

Ger Beukenkamp, bekend van Emily of het Geheim van Huis ten Bosch, schreef het toneelstuk dat door Jan Keja geregisseerd zal worden. Toetssteen wilde het stuk eerst in het Stedelijk Museum in première laten gaan, maar kreeg daarvoor geen toestemming nadat er onlangs nog een schilderij van Picasso werd vernield. De première vindt nu plaats op 3 november in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het is daar te zien tot en met 7 november. Vanaf 13 januari speelt het stuk nog twee weken in de Engelenbak in Amsterdam.