Stilte treedt in op Damrak

Na een gunstige start op de vleugels van het koersrecord dat Wall Street gisteravond boekte zakte de AEX-index vanmorgen snel terug naar het slotniveau van gisteren. Om half een stond de graadmeter 0,23 punten hoger op 571,60 punten.

Net als elders in Europa waren de omzetten in Amsterdam laag. Beleggers waren in afwachting van een besluit vandaag over de Amerikaanse rente. Een verhoging van het federal fund rate, de voornaamste Amerikaanse geldmarktrente, met 0,25 procentpunt naar 5,25 procent lijkt al goeddeels ingecalculeerd.

Philips en Ahold profiteerden met koersstijging van respectievelijk 1,64 procent tot 96 euro en 1,54 procent naar 22,35 euro van de sterkere dollar. Vendex daalde juist met 2,3 procent, naar 25,20 euro, Baan was 1,95 procent lager op 12,60 euro.

Onder de Midkap-fondsen sprong Stork eruit met een stijging van 2,47 procent naar 22,85 euro. Later vandaag zou Stork halfjaarcijfers presenteren. Analisten verwachten een winststijging van 4 procent. Verder beloonden beleggers het fonds voor een nieuwe 5-jarige order van de NAM.

Vedior leverde fors in. De 5 procent winstgroei die het uitzendbedrijf in de eerste helft van dit jaar realiseerde viel tegen. Vedior leverde 0,90 euro in op 16,90 euro.