Sensatie bij verspringen voor vrouwen

De Italiaanse verspringster Fiona May heeft besloten met atletiek te stoppen omdat ze gisteravond in Sevilla bij de WK atletiek volgens eigen zeggen bestolen is van de wereldtitel. Concurrente Niurka Montalvo, een Cubaanse die na haar huwelijk voor Spanje uitkomt, verdreef May met haar laatste controversiële sprong van 7,06 meter van de eerste plaats. Montalvo leek met haar voet net over de afzetlijn te zijn gekomen, maar het protest van de Italiaanse federatie werd na een beraad van twintig minuten door de commissie van beroep afgewezen. ,,Het was een foutsprong'', wist de teleurgestelde May zeker. ,,Iedereen zei dat.''

Het verspringen voor de vrouwen leverde veel sensatie op. Niet alleen won de 31-jarige Montalvo de eerste medaille voor het thuisland, maar bovendien zag Marion Jones haar poging om vier wereldtitels te bemachtigen stranden. De Amerikaanse, die zondag de 100 meter won, werd slechts derde met een beste sprong van 6,83 meter. Ook Jones had een verre laatste poging, maar zij kreeg wel de rode vlag te zien. Haar afzet leek veel op die van Montalvo.

De in Engeland geboren May, die sinds 1994 voor Italië springt, leidde vrijwel de gehele wedstrijd. Ze kwam in haar eerste poging tot 6,92 en in haar derde tot 6,94. Montalvo had sprongen van 6,80 en 6,88. Zo ver kwam Jones niet. Ze had net als tijdens de kwalificatie grote problemen met haar landing. Om elf over tien wist ze na haar laatste ongeldige poging dat ze geen kampioen zou worden. De topsprintster zal in Sevilla nog wel meedoen aan de 200 meter, maar laat de estafette waarschijnlijk schieten.

Na de mislukte laatste sprong van Jones leek May het goud te gaan winnen en Montalvo het zilver. De laatste sprong van de Spaanse zorgde nog voor een onverwachte wijziging in de uitslag. Het jurylid bij de afzetbalk, een Spanjaard, toonde de witte vlag. Het publiek in het stadion reageerde uitzinnig van vreugde, maar na een herhaling van de sprong op het grote scorebord klonk van de niet-Spanjaarden op de tribune een afkeurend gefluit. ,,Dit is de tweede keer dat mij zoiets bij een WK gebeurt'', verklaarde May na afloop. Ze doelde daarmee op de WK van '97, toen ze in Athene een winnende laatste sprong leek te hebben gemaakt, maar de poging werd ongeldig verklaard. May kreeg toen brons, nu dus zilver.

Winnares Montalvo begreep de commotie niet. ,,Iemand zou moeten weten hoe je moet verliezen'', doelde ze op May. Montalvo werd bij de WK van '95 tweede achter May en beschouwde deze overwinning als een revanche. ,,Ik had zeven meter nodig om te winnen. Daarom heb ik alle risico genomen bij mijn laatste sprong.''

Het hoogspringen bij de mannen werd gewonnen door de Rus Vyacheslav Voronin. Hij kwam als enige deelnemer over 2,37 meter. De Nederlander Wilbert Pennings werd in de finale gedeeld tiende met een sprong van 2,25 meter. Hij had last van een verrekking in zijn linkerheup. Pennings, die bij de kwalificatie over 2,29 sprong, haalde in zijn eerste poging 2,20 en 2,25. ,,Het waren slechte sprongen'', vond hij. Vervolgens sloeg hij 2,29 over. ,,Als ik een medaille wilde winnen, moest ik boven de 2,30 springen.'' Hij sprong drie keer fout op 2,32. Die hoogte bleek later genoeg voor de derde plaats.

Het eerste optreden van hordeloper Robin Korving was gisteravond niet erg overtuigend. Hij plaatste zich met twee derde plaatsen in zijn series voor de halve finales. Toch was Korving optimistisch over het verdere verloop van het toernooi. ,,Het moet per ronde groeien'', zei hij. Korving liep in de eerste ronde 13,45 en in de tweede ronde 13,30. ,,Het zou mooi zijn als het in de halve finale weer 0,15 harder zou gaan en in de finale weer'', hield hij de moed er in.

Op een televisie in de catacomben zag Korving dat een van de favorieten voor de wereldtitel, de Amerikaan Mark Crear, met twee valse starts werd gediskwalificeerd. ,,Nu is het oorlog'', voorspelde Korving. De Amerikanen beweerden dat sprake was van defecte apparatuur bij de start. Hun protest werd echter afgewezen.

Sprinter Patrick van Balkom haalde vanochtend de tweede ronde van de 200 meter. Hij werd tweede in zijn serie in een tijd van 20,65.