Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het rapport van de Teldersstichting over de toekomst van de Nederlandse defensie en gevaren van chemische en biologische oorlogsvoering. Tevens een reportage over het werk van het Nederlands Instituut voor Scheepsarcheologie. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage vanuit het door een aardbeving getroffen gebied in Turkije. Hulpverleners en overlevenden vertellen. Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. Reportage over de economische schade en economische kansen voor het door de aardbeving getroffen gebied in Turkije. Ned.3, 22.33-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Shark Feeders. Van de honderden soorten haaien die er rondzwemmen zijn er maar een paar die werkelijk gevaarlijk zijn. Op de Bahama-eilanden voor de kust van Florida duiken onderzoekers al 20 jaar lang met haaien en heeft men een speciaal trainingsprogramma ontwikkeld om zelf haaien te voeren. NGC, 21.00-21.30u.

Histories. Slot van een tweeluik geeft portret van de familie De Gerlache die al vier generaties iets met de Zuidpool heeft. Honderd jaar geleden overwinterde de jonge Adrien de Gerlache als eerste op Antarctica. Zestig jaar later ging zijn zoon Gaston en deze winter beklom achterkleinzoon Henri de hoogste poolpiek. Canvas, 21.20-22.05u.

Zdf.de. Magazine over Internet met onder andere aandacht voor online-in-en verkopen (e-commerce), spelletjes en trends op het net. ZDF, 0.30-2.00u.

SPORT

WK Atletiek. Rechtstreeks verslag van de atletiekkampioenschappen in Sevilla met o.a. de kwartfinales 200 meter, finale discuswerpen en de finales van de 1500 meter en 10 kilometer. Ned.2, 19.25-22.00u.

Golf par 5. In deze uitzending aandacht voor de BMW International Open die in München wordt gehouden. Dit is het laatste toernooi van de European Tour dat meetelt voor de Ryder Cup. RTL5, 22.45-23.45u.

AMUSEMENT

Markant Nederland. Slot van een tien-delige serie waarin bekende Nederlanders de kijker meenemen naar hun geboortegrond. Vandaag cabaretier Herman Finkers in Almelo en het Springendal bij Ootmarsum. Ned.1, 18.57-19.28u.

PRAATPROGRAMMA

De 7 Hoofdzonden. Tweede deel van het gesprek met de Belgische misdaadauteur Jef Geeraerts. Canvas, 22.05-22.35u.

MUZIEK

Celebrity Proms. Klassieke muziek, live vanuit de Royal Albert Hall met The Mozarts Players. Uitgevoerd worden Symfonie nr. 40 in G en het Fluitconcert in D met fluitist James Galway. BBC1, 23.30-0.35u.

FILM

. Dial M for Murder (Alfred Hitchcock, 1954, VS). Hitchcocks minder geïnspireerde maar nog altijd meer dan aardige verfilming van Frederick Knotts toneelstuk. Ray Milland probeert vergeefs zijn vrouw Grace Kelly te laten vermoorden. Inspecteur John Williams ruikt onraad. Dit is de film met die schaar. Ned.3, 20.13-22.00u.

The Cable Guy (Ben Stiller, 1996, VS). Relatief minder succesvol vehikel voor Jim Carrey. Hij geeft hypernerveus gestalte aan een geschifte kabelmonteur die het leven binnendringt van alleenstaande architect Matthew Broderick. SBS6, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Sneakers (Phil Alden Robinson, 1992, VS). Caper comedy, een kwajongensfilm, over computerkrakers en geavanceerde technologische snufjes. Robert Redford geeft leiding aan een team schrandere buitenbeentjes dat door de Amerikaanse veiligheidsdienst wordt gedwongen een microchip van een wiskundeprofessor te stelen. Veronica, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Girl 6 (Spike Lee, 1996, VS). Niet bijster grappige komedie over beginnend actrice die bijna onprofessioneel plezier schept in haar werk als sekslijntelefoniste. Spel van Theresa Randle en de muziek van Prince zijn memorabeler dan de parodieën op oude films en tv-series of de cameo roles van Quentin Tarantino, Madonna, Naomi Campbell en John Turturro. Fox, 21.30-22.30u., met reclame.

Searching for Bobby Fischer (Steven Zaillian, 1993, VS). Zie Film-Vooraf. Net5, 22.15-0.10u., onderbroken door reclame.

La Vie est une longue Fleuve tranquille (E. Chatiliez, 1988, Frankrijk). Franse variant op Flodder confronteert een welgesteld, katholiek gezin in een villawijk met een familie criminele asocialen uit een achterbuurt. Humor van debuterende regisseur Chatiliez treft vooral doel wanneer hij de neurotische haute bourgeoisie attaqueert in haar kruiperigheid en protserigheid. Canvas, 23.05-0.35u.

Desperate Journey (Raoul Walsh, 1942, VS). Propagandistisch oorlogsavontuur over drie Amerikaanse krijgsgevangenen in Nazi-Duitsland is wel omschreven als de 1942-versie van De drie Musketiers. Met Errol Flynn, Alan Hale, Ronald Reagan. ARD, 0.45-2.30u., nagesynchroniseerd.

Portrait in Black (Michael Gordon, 1960, VS). Ouderwets melodrama. Bedlegerige reder wordt vermoord door vrouw en haar minnaar, de dokter. Met Lana Turner, Anthony Quinn, Richard Basehart. Morgen, BBC2, 12.05-13.55u.

The Great Race (Blake Edwards, 1965, VS). Bekende kluchtige komedie over autorace van New York naar Parijs kent veel production value en veel sterren, onder wie Tony Curtis, Jack Lemmon, Peter Falk en Natalie Wood. Morgen, RTL4, 12.10-15.10u., onderbroken door reclame.

A Man, a Woman and a Bank (Noel Black, 1979, Canada). Sprankelende dievenkomedie waarin Donald Sutherland en Paul Mazursky met hulp van een computer de kraak van hun leven zetten. Met Brook Adams als de bankemployé op wie Sutherland verliefd wordt. Morgen, SBS6, 13.45-15.30u., onderbroken door reclame.