Schapen doodziek in de wei

Voor de tweede keer binnen een jaar heeft de politie proces-verbaal opgemaakt tegen Marlies Hermans, GroenLinks-raadslid in Beuningen, wegens het verwaarlozen van haar schapen. In het weiland van de boerin werden vier dode schapen aangetroffen. Een groot aantal andere – van de in totaal honderd - schapen was ziek en onverzorgd.

Na klachten uit de omgeving stelde de politie samen met de Algemene Inspectiedienst (AID) een onderzoek in. Verscheidene schapen hadden schurft, en andere rotkreupel, waardoor ze zich alleen nog op hun knieën konden voortbewegen. Volgens de AID is de ziekte een gevolg van verwaarlozing. Weer andere schapen liepen rond met de maden in hun vacht. Een schaap lag al minstens vijf dagen dood in de weide, en was in verregaande staat van ontbinding.

Volgens een woordvoerder van de politie is het de derde keer dat politie en AID hebben moeten ingrijpen. De vorige keer was eerder dit jaar. Hermans, die vanochtend onbereikbaar was, heeft een `biologiese natuurboerderij', en behandelt uit principe de schapen niet tegen maden. Ze heeft gezegd dat de beesten zijn doodgebeten door honden van omwonenden, maar dat wordt door AID en politie tegengesproken. ,,Er is een dierenarts bij geweest, en die heeft geen hondenbeten geconstateerd'', zegt de politie.

De processen-verbaal worden naar de officier van justitie in Arnhem gestuurd. Die zal besluiten of Hermans, die al jaren lid is van de Beuningse gemeenteraad, strafrechtelijk zal worden vervolgd. Zowel de politie als de Algemene Inspectiedienst houdt ,,de boel in de gaten''. ,,Dit is toch een zaak die hier in de omgeving gevoelig ligt'', zegt de woordvoerder.