Resultaat van Vedior stagneert

Een tegenvallende winst in Frankrijk heeft bij het uitzendconcern Vedior in het eerste halfjaar tot een stagnatie van het bedrijfsresultaat geleid. De effectenbeurs reageerde vanochtend met een flinke koersdaling.

Over de eerste zes maanden van dit jaar behaalde Vedior een bedrijfsresultaat van 133 miljoen gulden, nauwelijks 1 procent meer dan vorig jaar. Dankzij een hoger resultaat bij de inmiddels verkochte schoonmaakdochters Abilis en TMG en een lagere belastingdruk steeg de nettowinst met 5 procent tot 98 miljoen gulden.

Ondanks de tegenvallende groei van de uitzendmarkten in de landen waar Vedior actief is, zag het concern zijn omzet met 12 procent stijgen tot 3,7 miljard gulden. Beide concerndelen - VediorBis dat in Frankrijk en Zwitserland actief is en Vedior Europa dat in andere Europese landen actief is - droegen bij aan de omzetstijging, aldus Vedior-topman G.H. Smit vanmorgen in een toelichting.

VediorBis zag het resultaat met niet minder dan 15 procent dalen tot 59 miljoen gulden. Smit had voor de winstdaling in Frankrijk twee verklaringen. Voor het eerst is in dat land weer marktaandeel gewonnen, met name in de belangrijke regio-Parijs, maar dat heeft behoorlijk wat geld gekost in de vorm van investeringen in efficiency, automatisering en merkpromotie. Ten tweede is er in Frankrijk sprake van forse margedruk.

De omzet in Frankrijk steeg wel in het eerste halfjaar, met 10 procent tot 2,36 miljard gulden. Vedior Europa boekte op een omzet van 1,37 miljard gulden wel een winstgroei, met 18 procent tot 74 miljoen.

Afgelopen mei werden de schoonmaakbedrijven Abilis en TMG verkocht aan het Deense ISS omdat Vedior voortaan alle kaarten op het uitzenden wil zetten. De winst (13 miljoen gulden tegen 11 miljoen vorig jaar) van de schoonmaakdiensten, goed voor een verkoopopbrengst van 1,08 miljard gulden, valt nu onder de post `resultaat niet-geconsolideerde deelnemingen'.

Door de verkoop beschikt Vedior over een 'oorlogskas' voor acquisities in Europa en met name ook in de VS waar Vedior als enige in de wereldtop-zeven van uitzendconcerns nog niet aanwezig is. Afgelopen mei verzekerde topman Smit dat hij ernstig teleurgesteld zou zijn als die oorlogskas niet binnen een jaar voor belangrijke acquisities zou zijn gebruikt. Vanmorgen kon Smit nog niets melden, al verzekerde hij dat er scherp wordt gespeurd. Concrete details wilde hij niet geven.

,,De consolidatie in onze branche gaat snel'', aldus Smit. ,,Zelfs binnen de top zeven zie je nu samenklontering. Wij moeten daarin meegaan, willen we als zelfstandig bedrijf overleven.''

Voor het tweede half jaar wordt een omzetgroei in lijn met het eerste halfjaar verwacht. Het aandeel Vedior stond vanochtend ruim 4 procent lager op 17,05 euro.