Noors cruiseschip botst op Panamees vrachtschip

Een Noors cruiseschip met 2.500 passagiers aan boord is vannacht in Het Kanaal voor de zuidwestkust van Groot-Brittannië op een Panamees containerschip gebotst.

Bij het ongeluk, zestig kilometer ten noordoosten van Dover, raakten 25 opvarenden van cruise- en vrachtschip licht gewond. Er waren tenminste vier Nederlanders aan boord van het cruiseschip dat op weg was naar Scandinavië.

Eén van de passagiers van de 190 meter lange Norwegian Dream, de 16-jarige Arielle Adelman uit New York, zei vanmorgen: ,,We hoorden een luide knal en begonnen naar het dek te rennen. Het schip begon te schudden en er vielen allerlei dingen. We wisten niet of we zouden zinken. Toen ik de knal hoorde, zweefde het beeld van een nieuwe Titanic voor mijn ogen.''

De 25-koppige bemanning van het containerschip Ever Decent was vanmorgen nog bezig de brand te blussen die na de botsing ontstond en moeilijk te bedwingen blijkt. Vanmorgen is een schip van Smit Internationale uit Maassluis vertrokken om bij het blussen te helpen.

Volgens sommige, nog onbevestigde berichten wordt het vuur veroorzaakt door gevaarlijke stoffen die aan boord zouden zijn.

De botsing vond rond twee uur vannacht plaats op een zeer druk bevaren zeeroute. De oorzaak is onduidelijk omdat het weer kalm en het zicht goed was, aldus een woordvoerster van de Britse kustwacht. Bovendien is er een goed scheepsbegeleidingssysteem.

Na de botsing gaapte er een groot gat in de boeg van The Norwegian Dream. Bovendien waren enkele containers van de Ever Decent op de boeg van het cruise-schip gevallen, die flinke schade veroorzaakten. Toch slaagde het Noorse schip, gebouwd in 1992, erin op eigen kracht naar Dover te varen waar het nu ligt aangemeerd.

Het containerschip, gebouwd in 1997, leed meer schade. Het kapseisde langzaam na de botsing, maar ligt inmiddels weer recht. Enkele containers, met een mogelijk gevaarlijke inhoud, zijn in het water gevallen. Een woordvoerder van de Britse kustwacht zei eind van de ochtend dat er voorzover nu bekend verf in de containers zat. Vanmorgen konden milieu-inspecteurs aan de stranden van Kent echter nog geen schadelijk materiaal vinden.

The Norwegian Dream behoort toe aan dezelfde rederij als The Norwegian Sky, het cruiseschip dat vorige week de haven van Amsterdam aandeed en veel bekijks trok.